Доступність посилання

ТОП новини

У Москві помер священик та дисидент Гліб Якунін


Гліб Якунін
Гліб Якунін

У Москві після важкої хвороби помер правозахисник, священик та дисидент Гліб Якунін, який у часи СРСР відстоював свободу совісті. Йому було 80 років.

У 1962 році Якунін був висвячений у сан священика, але у травні 1966-го церковною владою був «заборонений у служінні до каяття».

Гліб Якунін – один із найстаріших членів московської Гельсінкської групи. Брав участь у дисидентському русі, відсидів 5 років у таборі для політв’язнів «Пермь-37», а потім два з половиною роки провів у засланні в Якутії.

На початку 90-х років зайнявся активною політичною діяльністю, став співголовою руху «Демократична Росія». У 1990 році обраний народним депутатом РРФСР, був заступником голови комітету Верховної Ради Росії зі свободи совісті.

У 1993 році Російська православна церква наклала заборону на участь священиків у виборах до органів представницької і виконавчої влади. Однак Гліб Якунін всупереч цьому рішенню був обраний депутатом Держдуми Росії. Після чого його позбавили сану священика. У 1997 році його відлучили від Російської православної церкви.

Гліб Якунін неодноразово був гостем російської служби Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG