Доступність посилання

ТОП новини

Мер Львова Садовий закликає правоохоронців розслідувати обстріл його будинку


Обстріл будинку мера Львова розслідують як теракт (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Обстріл будинку мера Львова розслідують як теракт (відео)

Міський голова Львова Андрій Садовий, будинок якого вдруге за цей рік обстріляли, заявляє, що йому ніхто не погрожував, і закликає правоохоронців розслідувати і цей, і попередній випадки. Про це він заявив на брифінгу у Львові у суботу.

«Я хотів би, щоб правоохоронці і СБУ довели слідство до кінця і щодо першого обстрілу. У мене є багато запитань. Це вже переходить межі здорового глузду. П’ять місяців тому по цьому будинку стріляли. Гадаю, що група людей, яка це зробила, знає, що робить. На мене завжди чинився тиск, але ніхто прямо не погрожував. Бувають політичні дискусії, більшість з них у Києві. Якби професіонал хотів потрапити у вікно, то будинку не було б, його було б зруйновано», – наголосив Андрій Садовий.

Внаслідок пострілу з гранатомета увечері 26 грудня вибито всі шибки у будинку львівського міського голови, знищено двері і пробито одну стіну (за повідомленням кореспондента Радіо Свобода, як видно з запису з камер відеоспостереження, зловмисники поцілили у прапор, що висів у кімнаті).

Двоє працівників державної служби, які охороняють будинок, не постраждали. Будку охоронців просто знесло вибухом. На момент обстрілу родина міського голови і він сам перебували у Карпатах.

Вперше з гранатомета в будинок мера стріляли у липні цього року. На той час сім’я також відпочивала у горах. Такий збіг Андрій Садовий пояснив тим, що він – людина публічна, не ховається, і всі знають, коли він виїжджає: «Я відкритий і не збираюсь змінювати свій стиль життя. Поставте себе на моє місце, дружини, мами, дітей. Перший раз думав, може хотіли налякати».

За словами заступника начальника міського управління міліції Павла Гарасима, обстріл було здійснено з потужнішого гранатомета, аніж попередній раз. Стріляли з відстані 50 метрів, поза встановленими біля маєтку відеокамерами. За попередньою інформацією, це міг бути гранатомет РГД/18 або 22, українського виробництва. Зараз проводиться експертиза.

Правоохоронці розглядають різні версії, але їх не розголошують. За неофіційною інформацією, серед версій – залякування, помста, тиск, зокрема і з політичною метою. Також слідство має розглянути, чи сам міський голова не був зацікавлений в обстрілі.

Андрій Садовий заявив, що правоохоронці мають перевірити всі версії. «Я прошу опрацювати всі версії, бо мене можуть дискредитувати. Яка охорона може від цього захистити? Я вірю, що будь-який злочин може бути розкритий», – каже Андрій Садовий.

За фактом обстрілу будинку міського голови Львова СБУ у Львівській області порушила кримінальне впровадження за статтею 258 частина 1 Кримінального кодексу України «Терористичний акт». Це вважається важким злочином, за який передбачається покарання від 5 до 10 років. СБУ дане впровадження об’єднає з попереднім, коли будинок міського голови було обстріляно у липні цього року. Слідство досі не знайшло винних у цьому злочині.

XS
SM
MD
LG