Доступність посилання

ТОП новини

Українці під судом в Росії стали заручниками агресивної політики держави-окупанта – МЗС


Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест проти рішень судів Російської Федерації від 25 та 26 грудня 2014 року, якими було продовжено терміни утримання під вартою на території Російської Федерації громадянам України Олегу Сенцову, Олексію Чірнію, Олександрові Кольченку, а Геннадія Афанасьєва засуджено до 7 років позбавлення волі. Про це йдеться у відповідній заяві українського МЗС.

«Українська сторона вкотре наголошує на неприпустимості та протиправності насильницького утримування громадян України, затриманих у травні 2014 року окупаційною владою в АР Крим під надуманим приводом нібито терористичної діяльності, та вимагає їхнього негайного звільнення. Ми категорично відхиляємо аргументацію російської сторони щодо автоматичного набуття зазначеними громадянами України громадянства Російської Федерації у зв’язку з її юридичною нікчемністю та надуманістю. Нагадуємо, що примусове автоматичне надання російського громадянства мешканцям АР Крим є грубим порушенням їхніх прав і основних свобод, а також норм і принципів міжнародного гуманітарного права та зобов’язань Російської Федерації як держави-окупанта, які випливають зі статті 45 Гаазької Конвенції 1907 року та статті 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року», – йдеться у заяві.

«Безпідставність звинувачень та незаконність перебування під вартою є яскравим доказом того, що О.Сенцов, О.Чірній, О.Кольченко та Г.Афанасьєв, як і народний депутат України Н.Савченко, а також інші громадяни України, що нині проти власної волі утримуються на території Російської Федерації, стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України», – йдеться у заяві.

Українські дипломати закликали міжнародне співтовариство засудити злочини Росії проти основоположних прав людини та підтримати Україну в її прагненні захистити своїх громадян.

Раніше в посольстві та консульстві України в Росії заявляли про те, що роблять усе можливе, щоб звільнити українців, яких тримають у російських СІЗО, але позитивних відповідей від російської сторони немає.

Україна наполягала на тому, що, згідно з пунктом мінського протоколу про звільнення всіх заручників, мусять бути звільнені і політичні в'язні, яких тримають під вартою в Росії.

XS
SM
MD
LG