Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» викуповує акції полишеного «Південного потоку»


Російський газовий монополіст «Газпром» оголосив сьогодні, що викупив усі частки своїх західних партнерів у проекті будівництва газогону «Південний потік», від якого Росія відмовилася.

Як заявив «Газпром», що був власником 50 відсотків акцій створеної для будівництва нафтопроводу компанії South Stream Transport B.V., вона завершила викуп решти 50 відсотків акцій у компаній Eni з Італії, Wintershall із Німеччини і EDF із Франції.

У Німеччині компанія BASF, яка була партнером Wintershall у цьому проекті, заявила, що ціна, яку заплатив «Газпром», достатня, щоб відшкодувати витрати, вже інвестовані раніше в Німеччині в цей проект.

Росія несподівано заявила про відмову від «Південного потоку» на початку місяця по тому, як кілька країн-учасниць наразилися на вимоги Європейського союзу дотримуватися антимонопольного законодавства ЄС при цьому будівництві. Зокрема, це законодавство було порушене в угодах про будівництво ділянки газогону на території Болгарії, яка є членом Євросоюзу, і країні довелося зупинити здійснення проекту. Схожа ситуація була і в Сербії, яка не є членом ЄС, але прагне вступити.

Газопровід мав на меті постачати російський газ до Європи в обхід України, яку Росія звинувачує у «крадіжках транзитного російського газу», хоча доказів надати не змогла.

XS
SM
MD
LG