Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття увійшло у книгу рекордів України за кількістю пам’ятників Шевченку


На Івано-Франківщині сьогодні зареєстровували рекорд України за кількістю встановлених пам’ятників Тарасу Шевченку.

Рекорд зафіксували представники Національного реєстру рекордів України на засіданні, яке відбулося 30 грудня у «Просвіті». Саме на фасаді цього приміщення сто років тому, у 1914-му, було встановлено барельєф Кобзаря, а цього року тут відкрили музей Тараса Шевченка.

Загалом на Прикарпатті 211 пам’ятників Тарасу Шевченку, з них до 1939 року було встановлено 18, а цього року, на відзначення 200-літнього ювілею – дев’ять.

За словами голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайла Косила, лише в одному Снятинському районі є 35 пам’ятників Кобзареві – більше, ніж у Луганській, Донецькій областях і Криму разом.

Він повідомив, що краєзнавці описали і видали ілюстрований довідник пам’ятників Кобзареві. Серед них є унікальні, приміром, пам’ятний знак Шевченку на Сокільській скелі у Тюдові – дослідники схиляються до думки, що це перший у світі пам’ятник поетові, встановлений у 1862 році, і хочуть довести це.

За даними Київського Національного музею Тараса Шевченка, є 1384 пам’ятники Кобзареві у світі, з них 1256 – в Україні та 128 – за кордоном у 35 країнах. Тож на Прикарпатті – кожний п’ятий з українських пам’ятників.

Сертифікат про рекорд вручила керівник національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова, назвавши цю подію «завершальним акордом Шевченківського року». Були й інші рекорди, присвячені ювілею: найбільший портрет Шевченка на стіні будинку у Харкові, декламування віршів маленькою дівчинкою і літнім чоловіком. Через події на сході України не вдалося реалізувати цікаву ідею: зібрати разом понад сто людей з прізвищем Шевченко.

XS
SM
MD
LG