Доступність посилання

ТОП новини

Питання «Інтеру» хочуть розглянути із участю РНБО і СБУ – Нацрада


Перед своїм концертом «Інтер» транслював продукт забороненого в Україні каналу «Росія-1» – Лігачова

Київ – Розглядати питання щодо новорічних трансляцій телеканалу «Інтер» із участю виконавців, які публічно підтримували анексію Криму і сепаратистів на Донбасі, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення планує 15 січня. Представники «Інтеру» називають всю цю дискусію спланованою провокацією і тиском на канал. Натомість активісти громадських організацій кажуть, що вимагатимуть позбавити «Інтер» ліцензії на мовлення. На думку медіаекспертів, підстави для цього є, але такий процес досить тривалий.

Обговорити телепрограми, що транслювалися всіма українськими каналами у новорічну ніч, із представниками РНБО, Міністерства інформації та профільного парламентського комітету має намір 15 січня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Про це повідомив Радіо Свобода голова відомства Юрій Артеменко.

За його словами, рішення провести такий моніторинг рада ухвалила після скандалу із трансляцією виступу російського президента Володимира Путіна перед Федеральними зборами Росії, яку зробив телеканал «Еспресо».

Тепер основним питанням буде новорічна трансляція «Інтеру», говорить Артеменко.

Юрій Артеменко
Юрій Артеменко

«Коли ми говоримо про російські серіали, які є у нас сьогодні в ефірах, я ще можу зрозуміти телеканали, які ще рік тому закупили цей серіальний продукт у Росії, не знаючи, що у нас відбудеться Майдан. Тут же насправді я вважаю, що телеканал «Інтер» мав підходити до цього питання ретельніше – продукт же створювався кілька місяців тому, коли можна було прогнозувати реакцію певної частини глядачів на цю трансляцію», – зауважує голова Нацради.

Окрім того, як написала на своїй сторінці у Facebook заступниця Артеменка Ольга Герасим’юк, очікується також присутність на засіданні Нацради представників СБУ, журналістів та громадських активістів.


Вимагати позбавити «Інтер» ліцензії на мовлення обіцяє активіст «Просвіти», член експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Держкіно Олексій Курінний.

У концерті брали участь такі особи, які своїми заявами, підписами висловлювались на підтримку курсу Путіна
Олексій Курінний

«Зрозуміло, що діячі під час концерту не пропагували розпалювання ворожнечі, і було б смішно, якби це могло статися, але у концерті брали участь такі особи, як Кобзон, Газманов, які своїми заявами, підписами висловлювались на підтримку курсу Путіна, у піснях яких, у творчості мерехтить тема СРСР», – каже він.

Президент Росії Володимир Путін нагороджує співака Йосипа Кобзона медаллю. Кремль, 29 серпня 2012 року
Президент Росії Володимир Путін нагороджує співака Йосипа Кобзона медаллю. Кремль, 29 серпня 2012 року

Позбавлення ліцензії – тривала і формалізована справа: каналу мусять двічі винести попередження, провести моніторинг, і тільки потім таке рішення може винести суд, зазначив, однак, Юрій Артеменко. За його словами, така норма існує як запобіжник від перетворення Нацради на орган цензури. Водночас швидко заборонити мовлення будь-якого телеканалу на території України може РНБО на підставі закону про санкції, якщо будуть достатні підстави для цього, зауважив голова Нацради.

Перед своїм концертом «Інтер» транслював продукт «Росії-1» – Лігачова

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

Підстави для обговорення інформаційної політики «Інтеру» є, однак там питання – не так у їхньому власному продукті, який зараз активно обговорюється, як у ретрансляції за кілька годин перед тим продукту забороненого в Україні каналу «Росія-1», зазначила у коментарі Радіо Свобода головний редактор «Телекритики» Наталія Лігачова.

Телеканал порушив існуючу на цей момент заборону
Наталія Лігачова

«Телеканал дозволив собі транслювати новорічні «Вогники» саме цього каналу, і він тим самим порушив існуючу на цей момент заборону», – пояснює вона.

На «Інтері» всю цю дискусію навколо їхньої новорічної трансляції називають тиском на телеканал, який, як вважають його представники, створив найпопулярніший новорічний продукт, бо переглянуло найбільше глядачів в Україні. Повідомлення про це з’явилось на сайті каналу.

Про утиски свободи слова у зв’язку зі скандалом щодо «інтерівського» концерту раніше висловлювався і секретар парламентського комітету з прав людини, депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Рабинович.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив тоді ж про намір ініціювати закон про поширення на ЗМІ визначення «персона нон-грата», а РНБО направила Нацраді з питань телебачення та радіомовлення листа із закликом «звернути увагу» на інформаційну політику «Інтеру».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG