Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний кримінальний суд допоможе палестинцям – представник в ООН


Дим від авіаударів Ізраїлю по Смузі Гази, 29 липня 2014 (архівне фото)
Дим від авіаударів Ізраїлю по Смузі Гази, 29 липня 2014 (архівне фото)

Приєднання палестинської сторони до Міжнародного кримінального суду дозволить знайти винних у загибелі людей у Смузі Газі. Про це заявив представник палестинської сторони в ООН Ріяд Мансур у п’ятницю, 2 січня, у Нью-Йорку, після передачі документів із заявкою на приєднання.

«Це дуже важливий крок, який ми використаємо для того, щоб віднайти правосуддя легальним шляхом. Це мирний та цивілізований шлях. Це шлях, якого не мають боятися ті, хто дотримується закону. Це шлях, який ми шукаємо, щоб віднайти правосуддя для всіх жертв, які були вбиті Ізраїлем», – наголосив Ріяд Мансур.

31 грудня президент Палестинської адміністрації Махмуд Аббас підписав документи щодо приєднання до Міжнародного кримінального суду. Такий крок, як вважають палестинці, має прокласти стежку палестинській владі для звинувачення Ізраїлю у воєнних злочинах.

Аббас підписав документи наступного дня після того, як Рада безпеки ООН провалила ухвалення резолюції із закликом до Ізраїлю відвести свої війська з окупованих палестинських територій. У резолюції також йшлося про створення Палестинської держави до 2017 року.

Міжнародний кримінальний суд може вести справи щодо геноцидів, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

США та Ізраїль, які є різкими супротивниками приєднання до цього суду палестинців, не є його учасниками.

31 грудня прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що такий крок міг би викрити палестинців, що підтримують рух «Хамас», який він назвав «терористичним угрупованням». Нетаньягу пообіцяв вжити заходів у відповідь.

XS
SM
MD
LG