Доступність посилання

ТОП новини

«Казаки» обстріляли житловий масив чи то навмисно, чи були п’яні – речник ОДА


Бій в Пісках у новорічну ніч
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Бій в Пісках у новорічну ніч

Бійці українських підрозділів зазнають найбільших втрат через діяльність розвідувально-диверсійних груп противника

Київ – Інтенсивність обстрілів українських позицій на Луганщині з «градів» та артилерії з настанням нового року збільшилася, повідомляють у Луганській ОДА. Внаслідок боїв у районі Донецького аеропорту загинув український військовий. У цьому районі також активно діють розвідувально-диверсійні групи російських і проросійських бойовиків. Саме через їхні напади українські військові в ці новорічні дні зазнають найбільших людських втрат, як вдалося з’ясувати кореспонденту Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ

Речник Луганського ОДА Ярослав Галас розповідає, що за останні дві доби від обстрілів із мінометів, артилерії, гранатометів та стрілецької зброї у Луганській області постраждали населені пункти Золоте, Гірське, Попасна та Чорнухине.

Поранені двоє діток. Був обстріл із Кіровська, він окупований «казаками»
Ярослав Галас

«Першого січня з артилерії обстріляли місто Золоте. Є прямі влучення в багатоповерховий будинок артилерійських снарядів. Поранені двоє діток уламками скла, на щастя, легко. Їм надана допомога на місці. Більше ніхто не постраждав, хоча там пряме потрапляння в багатоповерхівку. Крім того, снаряди влучали просто в житловий масив. Там близько нема українського блокпосту. Це, певно, навмисно робилося, чи «казаки» п’яні були. Це був обстріл із Кіровська, він окупований «казаками» «Великого війська Донського», – повідомив речник Луганської ОДА.

Внаслідок цього «новорічного обстрілу» з боку Кіровська у кількох багатоповерхівках, у будівлі міської ради та в гімназії вибиті вікна. За словами Ярослава Галаса, «це диво, що ніхто тяжко не постраждав», бо було вже темно, зорієнтуватися в ситуації людям було важко. Нині комунальні служби та міська влада пробують полагодити наслідки обстрілу, закривають картоном вікна у гімназії, щоб не втрачалося тепло.

На Луганщині у перший день нового року також обстріляли місто Гірське. Свідки розповідають, що снаряди падали у подвір’ях будинків, там залишилися уламки снарядів «Градів» та артилерійських снарядів.

Ярослав Галас розповів, що під час поїздки голови Луганської облдержадміністрації вдень 2 січня до Золотого на околицях міста були чутні сильні вибухи снарядів. Речник ОДА наголошує на тому, що з приходом нового 2015 року суттєво збільшилася інтенсивність обстрілів.

Інтенсивність обстрілів збільшилася, причому знову застосовуються «Гради», самохідні артилерійські установки
Ярослав Галас

«Інтенсивність обстрілів збільшилася, причому знову застосовуються «Гради», самохідні артилерійські установки. Останні залишають величезні вирви, вони більш руйнівні, ніж «Гради». У Чорнухиному загинув 35-річний чоловік, селище обстріляли одразу після настання Нового року – о 6:30 ранку. Два будинки зруйновані, один згорів», – сказав Ярослав Галас.

У Пісках не вщухають обстріли і йдуть лише російські та сепаратистські канали

Боєць добровольчого батальйону «Карпатська січ», який перебуває в новому терміналі Донецького аеропорту, розповів кореспонденту Радіо Свобода Аскольду Сірку про загибель унаслідок обстрілу Донецького аеропорту одного українського військового.

«Бій розпочався близько 23:00 1 січня. Спочатку тривали обстріли по вежі: з крупнокаліберного кулемету, РПГ (реактивного протитанкового гранатомета), також було чути танкові постріли. Потім розпочався обстріл терміналу й тривав протягом трьох годин», – повідомив кореспондент Радіо Свобода.

У прес-центрі АТО визнали факт обстрілу Донецького аеропорту, однак про втрати серед українських військових нічого не повідомляли.

Кореспондент Радіо Свобода також повідомив, що українські бійці на позиціях у Пісках відзначають активізацію диверсійно-розвідувальних груп противника: «Командири й бійці українських підрозділів наголошують на тому, що найбільші втрати вони несуть через діяльність розвідувально-диверсійних груп російських і проросійських бойовиків. Вони постійно пробираються на українські позиції. Наприклад, кілька днів тому вони вбили на позиціях у Пісках трьох українських вояків, ще трьох поранили. Таким групам дуже важко протистояти».

За словами кореспондента, українські військові у Пісках наголошують, що інша сторона конфлікту постійно порушує умови «режиму тиші».

Вони також розповідають, що, приміром, у Пісках і далі працюють виключно телеканали Росії та сепаратистів. Своїми враженнями від їхнього перегляду поділився боєць батальйону «Січ»: «Тут 15 каналів ловить, і всі вони або російські, або сепаратистські. Я сам, як їх надивлюсь, то починаю «ненавидіти хохлів».

Водночас сепаратисти на своїх сайтах повідомляють про обстріл з боку Збройних сил України в районі населеного пункту Піски.

Навколо Маріуполя ситуація погіршилася, у Мар’їнці – спокійно

Тим часом про погіршення ситуації в районі Маріуполя та його околиць повідомляє Маріупольська міська рада.

Під цим містом упродовж останньої доби обстріляли селища Гнутово та Чермалик. І цього разу застосовувалося важке озброєння: артилерія, «Гради».

Тим часом волонтери з міста Мар’їнка під Донецьком розповіли Радіо Свобода, що там перші два дні нового року пройшли відносно спокійно. Останній обстріл, який чули місцеві жителі, трапився якраз у новорічну ніч. За їхньою інформацією, ніхто не постраждав. Ремонтна бригада там далі докладає зусиль, аби відновити роботу газорозподільної станції за містом, що дало б змогу повернути тепло в оселі.

Мар'їнка – життя на лінії зіткнення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:16 0:00

А за годину їзди від Мар’їнки у селищі Піски під Донецьким аеропортом бійці святкували настання 2015-го у повній бойовій готовності й у боях.

Яке може бути цікавіше й веселіше свято, ніж коли ти захищаєш свою Батьківщину

В інтерв’ю Радіо Свобода боєць батальйону «Дніпро-1» із позивним «Таксист» зауважив: «Яке може бути цікавіше й веселіше свято, ніж коли ти захищаєш свою Батьківщину».

Станом на вечір 2 січня прес-центр АТО повідомив про 13 обстрілів українських позицій упродовж дня. За його даними, мінометний вогонь бойовики відкривали в районі населених пунктів Новогригорівка, Майорськ та двічі – Дебальцеве.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG