Доступність посилання

ТОП новини

Суд заборонив демонтаж меморіальної дошки Шевельову у Харкові – юрист


Пам’ятна дошка Юрієві Шевельову в Харкові до руйнування
Пам’ятна дошка Юрієві Шевельову в Харкові до руйнування

Харківський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Харківської міськради та мера Геннадія Кернеса про демонтаж пам’ятної дошки видатному українському філологові Юрію Шевельову. Про це Радіо Свобода розповів позивач, юрист Ростислав Небельський.

«Колегія суддів постановила скасувати рішення Харківської міської ради та розпорядження харківського міського голови Геннадія Кернеса від 25 вересня 2013 року щодо меморіальної дошки Шевельову, які відкрили шлях до усім відомої події вандалізму», – розповів Небельський.

«Тепер тим, хто опікується встановленням меморіальної дошки, не потрібно буде брати ніяких офіційних погоджень від міської влади. У нас уже все є. Будемо вважати, що вандали розбили дошку, і, як будь-який пам’ятний знак, ми можемо його відновити. Єдине, що ми цю дошку повинні встановлювати в межах тих ескізів, які були 2011 року затверджені міською радою», – зауважив Небельський.

Також юрист повідомив, що це судове рішення відкриває нові аргументи для ведення кримінального провадження за фактом знищення меморіальної дошки Шевельову.

Як повідомив Радіо Свобода віце-президент Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича Кость Черемський, упродовж року від вересня 2013-го слідчі Дзержинського райвідділку МВС відмовлялися братися за розслідування кримінального провадження, але у вересні минулого року цю справу таки порушили. «Але це розслідування всіляко гальмують в міліцейських кабінетах», – підкреслив Черемський.

Меморіальна дошка всесвітньо відомому мовознавцеві Юрію Шевельову була встановлена ввечері 4 вересня 2013 року на будинку по вулиці Сумська, 17. Активісти зробили це потай і в темний час доби, прогнозуючи, що влада під тиском комуністичних організацій міста заборонить таку ініціативу.

Супротивники вшанування у Харкові Шевельова писали у пресі, що той буцімто у 1940-х роках співпрацював із нацистами в окупованому Харкові. 25 вересня 2013 року меморіальну дошку Шевельову розтрощили невідомі. Тоді міський голова Геннадій Кернес заперечив причетність комунальних служб до демонтажу пам’ятки. Кошти на створення та встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову збирали серед харків’ян та діаспори.

XS
SM
MD
LG