Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим з ЄС. Бути громадянином України стане престижно – Аманда Пол


«Безвізовий режим не повинен стати заручником конфлікту на Донбасі»

Провідний експерт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Пол заявила, що Україна може отримати безвізовий режим з ЄС із 1 січня 2016 року і рішення про це може бути ухвалене на Ризькому саміту «Східного партнерства» у травні. В інтерв’ю Радіо Свобода Пол також заявила, що безвізовий режим не повинен стати заручником війни на Сході України, як не став придністровський конфлікт гальмом на шляху Молдови до отримання безвізового режиму минулого року.

– Багато хто сподівався, що ЄС швидко надасть безвізовий режим українцям як своєрідну винагороду за Євромайдан та успішні – і жертовні – протести під європейськими прапорами, але цього не сталося... Чому?

Есперт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Пол
Есперт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Пол

– На жаль, безвізовий режим не може надаватися як нагорода за протести. Він може бути наданий, коли Україна відповідатиме певним критеріям – так, як це було у випадку з іншими країнами. Безвізовий режим надається лише після виконання вимог, а попередня влада України рік тому була на етапі, коли вона зробила зовсім недостатньо для отримання безвізового режиму. Минув рік і ми бачимо, що Україна набагато ближче просунулась до цієї мети.

Отримання безвізового режиму є дуже важливим! Це поступається лише вже самому членству в ЄС

Звичайно ж, отримання безвізового режиму є дуже важливим, це є символічно важливим! Це поступається лише вже самому членству в Європейському союзі. Безвізовий режим надасть всім в Україні право вільного пересування Європою. Тому це є дуже символічним моментом.

– Чи Ви б погодились, що прагнення отримати безвізовий режим є солідним стимулом для реформ, що це підштовхує реформи?

Серйозні реформи мають бути проведені на важливих напрямках, включно з реформою правосуддя, реформи на кордонах

– Абсолютно згодна. Бо задля здобуття безвізового режиму серйозні реформи мають бути проведені на важливих напрямках, включно з реформою правосуддя, реформи на кордонах, змінене законодавство щодо надання притулку тощо. Тобто, якщо ви важко працюєте і проводите реформи, то матимете і відчутну конкретну нагороду в кінці. Тому справді шлях до безвізового режиму підштовхує реформування.

– Доводилось бачити результати досліджень на Донбасі перед конфліктом, і лише приблизно 10 відсотків мешканців Донецької та Луганської областей колись були в Західній Європі і в Європейському союзі. Чи надання безвізового режиму розширить коло прихильників членства України в ЄС? Люди поїдуть до Європи, побачать Європу, і, повернувшись, стануть прибічниками євроінтеграції України… Що ви думаєте з цього приводу?

Бути українським громадянином стане престижно, бо ви можете тоді користуватися безвізовим режимом із Європою

Ну, я думаю, що подорожування завжди є гарною справою, бо воно розширює світогляд. І, звичайно, за умов безвізового режиму це буде саме так. Якщо подивитися на приклад Молдови, яка вже отримала безвізовий режим, була значна кількість мешканців Придністров’я, які подавали заявки на отримання молдовського паспорту, власне, саме через бажання отримати можливість подорожувати до Європи. Тобто, є великі позитивні наслідки. Завжди людям цікаво, як-то кажуть, зазирнути за інший бік паркану. Відтак, бути українським громадянином стане престижно, бо ви можете тоді користуватися безвізовим режимом із Європою.

– Тобто, можна сказати, що безвізовий режим з Євросоюзом допоможе Києву мирно повернути Крим і вгамувати Донбас, бо бути громадянином України стане престижним з цієї точки зору?

– Ну, я б наразі так далеко не заходила, але безвізовий режим є відчутною річчю і може подаватися Києвом як одна з великих переваг українського громадянства оскільки з українським паспортом можна буде вільно їздити Європою. Тому, так, я вважаю, що безвізовий режим сприятиме реінтеграції тих регіонів. Зрозуміло, що це малий крок, але це крок у правильному напрямку.

– У травні в Ризі відбудеться саміт «Східного партнерства» і Україна хотіла б – як сказав недавно президент Порошенко – отримати в латвійській столиці чітко дату запровадження безвізового режиму для українців. Така відповідь з боку ЄС у травні у Ризі реальна?

– Я гадаю, що є багато очікувань з українського боку, що буде отриманий гарний сигнал на Ризькому саміті. Наскільки я знаю, Україна перебуває нині на останніх етапах другої фази діалогу про візову лібералізацію з Євросоюзом. Має ще відбутися кілька місій представників ЄС для перевірки певних аспектів підготовки, адже є ще питання зовнішньополітичного плану та певних аспектів дотримання основоположних прав, а також щодо безпеки документації ЄС на території України. Але якщо все йтиме за планом, то, думаю, є дуже добрі шанси на те, що Європейська комісія дасть рекомендацію перед Ризьким самітом щодо надання Україні безвізового режиму. І – маю надію – на саміті міністри ЄС затвердять план, щоб Україна отримала безвізовий режим до кінця року. От так все виглядає з позитивного боку.

– Тобто, може так статися, що безвізовий режим для України стане реальність з 1 січня 2016 року?

– Справді, це виглядає дуже ймовірним. Україна зробила багато важкої роботи за останні місяці незважаючи на всі труднощі в країні. Відтак, я вірю, що так буде. Як було у випадку з Молдовою: країна важко працює і отримує винагороду у вигляді безвізового режиму. Отже, на це можна сподіватися у Ризі.

– В лютому ніби має розпочатися видача нових біометричних паспортів, що є однією з вимог ЄС для надання Україні безвізового режиму. Теж крок у правильному напрямку, чи не так?

– Офіційно Україна повинна була почати видавати ці паспорти з першого січня. Відтак, справді, це крок у вірному напрямку. Це свідчить, що Україна рухається у правильним шляхом для отримання безвізового режиму. І біометричні паспорти повинні стати реальністю в Україні якнайшвидше. Видно, що з боку України є багато політичної волі для виконання критеріїв, які існують в Євросоюзі щодо безвізового режиму. Це – позитивна новина. І також це свідчить, що коли українська влада справді хоче виконувати роботу – вона може це зробити!

– Український уряд постановив по-справжньому облаштувати українсько-російський кордон. Звичайно, на такий крок вплинув конфлікт і агресивна політика Росії щодо України. Наскільки повноцінне облаштування кордону України з Росією є важливим для здобуття безвізового режиму з ЄС?

Не думаю, що безвізовий режим зроблять заручником конфлікту на Донбасі

– Ну, всі хочуть мати повноцінний кордон між Україною та Росією, але, на жаль, всі знають, що головне тут рішення за Російською Федерацією, а не за українською стороною. Відтак питання облаштування кордону не залежить виключно від Києва, але також і від Москви. Зрештою, у підсумку, не думаю, що було б справедливо, якби Євросоюз зробив безвізовий режим заручником ситуації в Донецькій та Луганській областях, щоб конфлікт перешкоджав безвізовому режиму України з Євросоюзом. Не стала ж Молдова заручником придністровського конфлікту. І хоча ситуація різниться, звичайно, але не думаю, що безвізовий режим зроблять заручником конфлікту на Донбасі. Також сподіваюся, що на момент запровадження безвізового режиму питання контролю над кордоном буде вирішене. Але, звичайно, ніхто в цьому світі гарантій не дає – особливо в питаннях, стосунок до яких має Російська Федерація.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG