Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії: мешканці Донбасу не можуть виїхати із зони АТО


Наразі для перетину контрольно-пропускних пунктів достатньо пред’явити документ, що посвідчує особу – РНБО

Російські та проросійські ЗМІ повідомляють, що буцімто із посиленням контролю українських силовиків мешканці зони АТО не можуть вільно виїхати із зони конфлікту. Журналіст проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» Олексій Мацука такі повідомлення спростовує.

На російському «5-му канале» розповіли про події в Україні, зокрема на Донбасі. Повідомляють про те, що люди замерзають, і в той же час не мають змоги виїхати із зони АТО.

«Влада «ДНР» звинувачує Київ у погіршенні гуманітарної обстановки в регіоні. Українська сторона знеструмлює котельні, населення змушене мерзнути в своїх будинках. Крім того, силовики посилили контроль на своїх пропускних пунктах, і люди не можуть вільно виїхати із зони конфлікту», – йдеться у повідомленні цього каналу.

Олексій Мацука
Олексій Мацука

Журналіст проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» Олексій Мацука розповідає про те, що проблем із виїздом із зони АТО наразі немає:

Те, що пишуть в російських ЗМІ, це не відповідає дійсності
Олексій Мацука

«Те, що пишуть в російських ЗМІ, це не відповідає дійсності, тому що буквально сьогодні декілька наших журналістів абсолютно спокійно виїхали із зони АТО і проїхали на територію, яка контролюється українською армією. Що стосується офіційного роз’яснення органів місцевого самоврядування та органів державної влади на місці – в Донецькій області, то рейсові автобуси здійснюють транспортне сполучення між містами Донецької області, в тому числі й окупованими, у звичайному режимі, немає ніяких особливих складнощів у плані перетину блокпостів української армії», – прокоментував Олексій Мацука.

Він також додав, що достатньо паспорту, а іноді й той не потрібен. На його думку, повідомлення у російських ЗМІ про якісь ускладнення з цього приводу мають на меті викликати обурення серед населення на окупованій частині Донбасу, де окрім російських ЗМІ більше ніяких засобів інформації немає.

У вітворок на брифінгу речник РНБО Андрій Лисенко повідомив, що планується обмежити переміщення людей та вантажів через лінію розмежування в зоні АТО, для чого вже було визначено 7 дорожніх напрямків для в’їзду-виїзду з окупованої території:

«Луганськ-Щастя-Новоайдар»

«Луганськ-Станиця Луганська-Широке»

«Фащівка-Дебальцеве-Артемівськ»

«Горлівка-Артемівськ»

«Донецьк-Курахове»

«Донецьк-Маріуполь (через Волноваху)»

«Новоазовськ-Красноармійськ-Талаківка-Маріуполь»

Відповідаючи на запитання журналістів, Лисенко заявив, що на цих 7 пунктах будуть нести службу українські прикордонники, представники фіскальної служби і МВС, і буде встановлена спеціальна апаратура, яка буде підключена до єдиної системи даних, яка дозволить ідентифікувати осіб, які будуть перетинати ці пропускні пункти. Речник РНБО додав, що наразі для перетину пунктів достатньо пред’явити документ, що посвідчує особу.

Що ж до «знеструмлення», про яке повідомляють у згаданій новині на російському телеканалі, то наразі «віялові» відключення через недостатнє виробництво електроенергії відбуваються в усіх українських регіонах, а не лише на Донбасі. Водночас президент України Петро Порошенко раніше висловився проти відключення енергопостачання для окупованих територій Донбасу. Наприклад, ТЕС у місті Щастя, що під контролем українських військових, постачає електроенергію до окупованого Луганська.

05.01.2015
Росія: фільм про дітей із зони АТО містить кадри з Беслана і Кобзона

Фільм зняла Олена Березовська, яка називає себе «другом Януковича» далі
02.01.2015
Московський Червоний Хрест бреше – «Укрінформ»

Московський Червоний Хрест заявляє про те, що українські ЗМІ буцімто вигадали неіснуючі цитати їхнього представника далі
31.12.2014
Брехня ЗМІ Росії у 2014 році

Які вигадки ЗМІ Росії залишились у 2014 році? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG