Доступність посилання

ТОП новини

Понад мільйон людей і 40 світових лідерів ідуть Маршем єдності в Парижі


У Парижі відбувається Марш єдності в пам’ять жертв тероризму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Понад один мільйон людей, серед яких близько сорока лідерів держав світу, зокрема, й президент України Петро Порошенко, взяли в неділю участь у Марші єдності в Парижі на знак солідарності з жертвами терористичних нападів у Франції.

Один із організаторів, колишній міністр внутрішніх справ Франції Франсуа Ламі оцінив у твітері кількість його учасників як від 1 мільйона 300 тисяч до півтора мільйона. Поліція ще не подала своїх оцінок, заявивши лише, що марш був безпрецедентним.

Серед державних діячів, які пройшли, взявшись за руки, були президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель, прем’єри Британії Дейвід Камерон, Італії Маттео Ренці, Ізраїлю Біньямін Нетаньягу чи палестинський лідер Махмуд Аббас.

США представляв міністр юстиції Ерік Голдер, Росію міністр закордонних справ Сергій Лавров. Також серед учасників були прем’єри Туреччини Ахмет Давутоглу чи Грузії Іраклі Ґарібашвілі.

Міжнародні організації представляли генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, президенти Європейської ради Дональд Туск, Європейської комісії Жан-Клод Юнкер і Європейського парламенту Мартін Шульц.

На початку ходи її учасники вшанували пам’ять 17 загиблих хвилиною мовчання. Також співали гімн Франції – «Марсельєзу».

Безпеку учасників маршу забезпечують близько 2 тисяч 200 працівників поліції і військових, серед них агентів у цивільному чи й снайперів на дахах. За маршрутом маршу каналізаційні тунелі перевірили, а станції метро закрили.

Схожі Марші єдності відбулися в неділю і в інших містах Франції і світу. Зокрема, в низці французьких міст, серед яких Ліон, Бордо чи Марсель, на вулиці вийшли понад 600 тисяч осіб.

7 січня троє нападників убили 12 людей у редакції газети «Шарлі Ебдо» в Парижі, вигукуючи ісламістські гасла й заявляючи, що це «помста за пророка» – видання раніше кілька разів публікувало карикатури на пророка Магомета й інші, що висміювали ісламістів. 8 січня інший нападник вбив у Парижі жінку-поліцейського. 9 січня, як вважають, цей же нападник, пов’язаний із першими, захопив заручників у супермаркеті кошерних продуктів у Парижі, при цьому загинули чотири людини. Того ж дня поліція внаслідок штурму ліквідувала і цього, і двох із нападників на журналістів.

XS
SM
MD
LG