Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відкрили справу через геноцид російськомовних мешканців Донбасу


Слідчий комітет Росії відкрив нову кримінальну справу за фактами масових обстрілів на Донбасі. Про це йдеться у повідомлені російського відомства.

«Порушено кримінальну справу за фактами масових обстрілів в період з 1 грудня 2014 року по 12 січня 2015 року з установок залпового вогню «Град», «Ураган», самохідних артилерійських установок «Акація» та «Гвоздика», іншого важкого озброєння, в тому числі із застосуванням запалювальних боєприпасів, міст Донецьк, Горлівка, Докучаєвськ і Оленівка, а також інших населених пунктів», – зазначають російські слідчі.

За даними слідчого комітету Росії, через обстріли було вбито понад 40 людей, більш як 120 зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, у містах на Донбасі частково або повністю зруйновані житлові будинки, а також об’єкти соціальної інфраструктури та комунікації.

Російські слідчі «дії найвищого політичного і військового керівництва України, що здійснюють командування АТО, а також підконтрольних їм командирів українських націоналістичних батальйонів «Айдар», «Азов» і «Дніпро», кваліфікують як геноцид (стаття 357 Кримінального кодексу Росії), тобто знищення російськомовної групи населення».

Ця кримінальна справа буде об’єднана в одне провадження з раніше порушеною кримінальною справою про застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

2 жовтня 2014 року слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти українських силовиків.

Російське відомство закидає українським військовим «організацію вбивств, застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноциду», звинувачують в «умисному порушенні» Конвенції 1948 року «Про попередження злочину геноциду і покарання за нього» та інших міжнародно-правових актів.

Загалом російські слідчі відкрили 33 кримінальні справи проти українських силовиків.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG