Доступність посилання

ТОП новини

Після вторгнення Росії в Україну Європа перебуває у стані війни (світова преса)


Пост-революційна Україна є рішуче проєвропейською і готовою захищати ЄC, захищаючи себе – Project Syndicate

Деякі світові ЗМІ продовжують обговорювати агресію Росії, додаючи, що Кремль втягнув у війну цілу Європу. Інші видання пишуть про своє розчарування через відміну зустрічі керівників України, Німеччини, Франції та Росії щодо врегулювання російсько-українського конфлікту. Тим часом, американський часопис Foreign Policy пише, чому у сусідніх із Росією країнах може пройти хвиля революцій.

Міжнародна некомерційна медіа-організація Project Syndicate пише, що Європа перебуває у стані війни, після того, як російський президент Володимир Путін вторгся в Україну та поставив під сумнів цінності та принципи, на яких було засновано Європейський союз.

Міжнародний аналітичний центр Re-Define: «Важлива стаття про Україну та ЄС, яку не можна пропустити».


«Країни-члени ЄС перебувають у стані війни, тому вони мають розпочати діяти згідно з цим становищем. Це означає відміну жорсткої економії та розуміння того, що краще допомогти Україні захистити себе, ніж сподіватися, що їм самим не доведеться захищати ЄС», – йдеться у статті.

Пост-революційна Україна є рішуче проєвропейською і готовою захищати Євросоюз, захищаючи себе. Однак, країна не може без допомоги подолати своїх ворогів – не лише путінську Росію, але й власну бюрократію та олігархію, зазначає у статті Project Syndicate.

«Підтримувати нову Україну у 2015 році й надалі є найбільш економічно-ефективною інвестицією, яку може зробити ЄС. Це може навіть допомогти Євросоюзу повернути дух єдності та спільного процвітання, які були основою створення союзу. Коротше кажучи, врятувавши Україну, Європейський союз може врятувати себе також», – підсумовує організація.

Американський часопис Foreign Policy пише, що занепад економіки може спровокувати заворушення поруч із Росією. Однією з причин може стати зниження кількості трудових мігрантів, які приїздять до Росії на заробітки. Згідно з даними, які надає часопис, рівень міграції знизився на 70 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Foreign Policy: «Економіка Росії, що тоне, може спровокувати заворушення на своєму порозі, пише журналіст Рід Стандіш».


Трудові мігранти надсилають частину зароблених у Росії грошей на батьківщину. Через це країни – особливо держави Середньої Азії – сьогодні є залежними від цих переказів. «Грошові перекази становлять 42 відсотки від ВВП Таджикистану, що є найвищим показником у світі. Киргизстан займає друге місце, де перекази становлять 32 відсотки від ВВП», – пише часопис. Після того, як рубль впав приблизно на 40 відсотків стосовно долара, вартість грошових переказів також впала майже вдвічі.

Через це, багато мігрантів вирішили взагалі не їхати на заробітки. А чим більше потенційних мігрантів залишається вдома, тим вищими є шанси політичної нестабільності в регіоні, зазначає видання.

«Нове покоління безробітних повертається до корупційних, економічно застійних домівок у Середній Азії. Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що економічна ситуація Росії наразі є «проблематичною». Якщо сусідні з Росією уряди почнуть падати, Медведєв матиме ще одну «проблематичну» ситуацію, про яку варто хвилюватися», – підсумовує видання.

Американський журнал Forbes опублікував чергову реакцію на план американського мультимільярдера і філантропа Джорджа Сороса надати Україні додаткових 50 мільярдів доларів. На думку видання, цей план не спрацює. Сорос, буцімто, не помічає найбільш явну перешкоду – опір з боку німецького уряду.

Автор статті, аналітик Марк Адоманіс: «Любіть його чи ненавидьте, план Сороса врятувати економіку України є політично неможливим і не буде втіленім у життя».


«Німеччина ухвалювала надзвичайно жорстокі угоди з Грецією, Іспанією та іншими економічно нестабільними членами ЄС, наполягаючи, що економічна реформа заплатить сама за себе і що немає ніякої необхідності «субсидувати» ухвалення законів, які і так мають бути ухвалені», – пише видання.

Німеччина не подала ознак, що планує відступитися від своєї політики, і тим більше, що німецький уряд готовий надати Україні незаповнений чек, де та може вписати собі будь-яку суму, зазначає часопис.

Загалом, сперечатися з приводу того, чи спрацює план Сороса чи ні, не варто, адже Україна ніколи не отримає ці 50 мільярдів. «У світі, в якому ми живемо, Європа не має політичної волі віддавати такі гроші країні, яка, на думку багатьох виборців, є незначущою. Якщо події останніх дванадцяти місяців це не змінили, навряд чи це зміниться у майбутньому», – підсумовує видання.

Німецьке видання Deutsche Welle назвало скасування зустрічі керівників України, Німеччини, Франції та Росії щодо врегулювання російсько-українського конфлікту, яку планувалося провести в Астані, «гіркою невдачею», особливо для людей, які мешкають на сході України. Гірким уроком, на думку видання, це стало і для німецького та французького закордонних міністрів. Останній займався українською ситуацією, незважаючи на теракти у Парижі.

Дипломат Паскаль Хеймен: «Точка зору: гіркий урок українського конфлікту. Росія і Україна не готові йти на компроміс».


«Сторони конфлікту не готові йти на компроміс. І Україна, і Росія висловили співчуття щодо жертв терору у Франції. Але страждання людей на Сході України, де на сьогоднішній день загинуло близько 5000 людей, здається, не зачіпає їх таким самим чином», – пише видання.

У той час, як теракт у Парижі призвів до більш тісної співпраці між західними європейськими країнами, Східна Європа залишається у тривожній нестабільній ситуації. «Росія ізолює себе і становить небезпеку своїм сусідам. Україна продовжує вести війну на виснаження, з якої не може знайти виходу. Це є гірким усвідомленням», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG