Доступність посилання

ТОП новини

Потрібні реформи і від’єднання економіки України від російської – експерт


Європа повинна допомогти Україні у боротьбі з Росією, але жодні європейські гроші не врятують, якщо не буде реформ – Компан

Що потрібно, щоб гроші, надані західними партнерами, не були змарновані у черговий раз? Чи зможе Україна зробити цивілізаційний стрибок, якщо Європейський cоюз надасть їй необхідну фінансову підтримку? І як від’єднати українську економіку від російської, щоб не зашкодити власній економіці і зберегти можливості для побудови добросусідських стосунків у майбутньому? Про це говоримо з одним із найвідоміших в Україні фінансових аналітиків, викладачем Единбурзької бізнес-школи «Східна Європа» Іваном Компаном.

– Удар, що його завдав Захід санкціями і падінням цін на нафту російській економіці, він насправді дуже сильний. Росія зараз у дуже непростому економічному становищі. Його можна порівняти з тим становищем, у якому опинився Радянський Союз в кінці 1980-х років.

– Коли обвалився російський рубль, українська гривня дуже швидко пішла за ним. Наскільки падіння російської економіки впливає на погіршення української?

Іван Компан
Іван Компан

– Ви абсолютно праві. Якщо дивитися на ситуацію в Росії з точки зору ура-патріотизму, ми мали б радіти. Але радіти ми не можемо, тому що велика частина української економіки залежить від того, що відбувається у Росії. Європа теж значним чином «зав’язана» на російській економіці. Тому що, якщо ми подивимося на економічну картину в світі, то прогнозується економічне зростання, наприклад, у Сполучених Штатах наступного року, але ніхто не очікує економічного зростання в Європі. І Росія теж не останній чинник, що додає до цих песимістичних прогнозів.

Що стосується України, то ні для кого не секрет, що велика частина української економіки – це торгівля з Росією. Тому погана ситуація з Росією буде тільки додавати до економічних проблем України.

Кожна криза створює нові умови для зростання. І Україна має шукати вихід. А вихід – у просуванні українських товарів на європейські ринки

Але кожна криза створює нові умови для зростання. І Україна має шукати вихід. А вихід – у просуванні українських товарів на європейські ринки. Якщо ця криза змусить українських виробників замислитися над якістю продукції, яку вони виробляють, і переорієнтуватися на європейські ринки, то це вже будуть гарні новини для української економіки.

– Як швидко це можна зробити?

– В один день цього не зробиш. Економічні зв’язки з Росією складалися не одне десятиліття, і навіть не одне століття. Тому від’єднати це все в один день і переорієнтувати ту частину економіки, яка працювала на Росію, на інші ринки, це не так легко. Це займе роки чи десятиліття. Але це треба робити. Ми повинні йти цим шляхом. Ніхто не каже, що для України цей шлях буде легкий і буде застелений трояндами. Але цим шляхом треба йти.

– Під час поїздки прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до Німеччини Європейський союз пообіцяв, що збільшить допомогу Україні на майже 2 мільярди євро, але ще перед тим відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос говорив про те, що потрібно Україні давати не 15 чи 17 мільярдів євро, а надати їй пакет допомоги настільки великий, який би дозволив поставити українську економіки на ноги, і показати таким чином Росії, що вона зробила велику помилку, що Європа готова підняти Україну як державу, і українську економіку, одночасно зберігаючи санкції щодо Росії. Наскільки ймовірний такий варіант розвитку подій?

Згодний із Соросом, що Європа повинна допомогти Україні вистояти у її боротьбі проти того режиму, який зараз є у Російській Федерації

– Я повністю згодний із Джорджом Соросом, що Європа повинна допомогти Україні вистояти у її боротьбі проти того режиму, який зараз є у Російській Федерації. Але я не думаю, що Захід, Європа і Сполучені Штати Америки повинні давати Україні величезні суми грошей, десятки мільярдів доларів просто так. Необхідно ставити якісь умови. І цими умовами мають бути швидкі реформи в Україні. Стратегія України полягає у фундаментальних реформах. Якщо не буде фундаментальних реформ, ніяка допомога від Заходу не врятує.

На цю ж тему:

12.01.2015
Економічний колапс Росії не стане катастрофою для України – експерти

«Залежність зменшується. Зараз наш експорт до Росії становить приблизно 15 відсотків від усього експорту» далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG