Доступність посилання

ТОП новини

Бійці і бюрократія щодо статусу учасника АТО. Хто кого?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Бійці і волонтери скаржаться на саботаж видачі статусу учасника бойових дій

Київ – Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звільнив заступника міністра регіонального розвитку Дмитра Ісаєнка з посади через неправомірне отримання ним статусу учасника АТО, а міліція порушила проти нього кримінальне провадження. Втім, такий поки що одиничний, але публічний випадок, не убезпечує від існування масового «військового туризму», в той час, коли справжні бійці отримати статус учасника бойових дій не можуть місяцями.

Легше перемогти всіх сепаратистів і звільнити Донбас, ніж довести, що ти був на війні і заслуговуєш на статус учасника бойових дій. Так невесело сьогодні жартують солдати, що повернулись із зони АТО. За захист України від сепаратистів їм, як і ветеранам Другої світової та афганцям, передбачено безкоштовний відпочинок у санаторіях, медикаменти та проїзд у всіх видах транспорту, першочергове забезпечення житлом і земельною ділянкою, безвідсоткові кредити на будівництво приватного будинку, 75-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг.

Ми з вересня не можемо отримати статусу. Хоча в законі прописано 30 днів
Тарас Костанчук

«Ми з вересня не можемо отримати статусу. Хоча в законі прописано 30 днів. Документи на рівні батальйону, на рівні підрозділу – все готово. Передаємо нагору, а там все блокується», – обурюється заступник командира взводу батальйону «Донбас» Тарас Костанчук із позивним «Бішут».

Ситуація з батальйоном «Донбас» сьогодні типова картина для багатьох військових, каже волонтер Ірина Якуніна. Жінка вже кілька місяців займається тим, що допомагає бійцям отримати заслужений статус. Втім, спершу їй доводиться збирати фото- і відеофакти, медичні довідки, свідчення очевидців і доводити Міноборони, що той чи інший чоловік взагалі був на фронті. Далі – місяці очікування або суди.

Повторюється та сама ситуація, що й із законом про чорнобильців, коли статус і пільги отримують «липові» постраждалі
Ірина Якуніна

«В Міноборони про це знають, але мовчать. Це нікому не потрібно. Повторюється та сама ситуація, що й із законом про чорнобильців, коли статус і пільги отримують «липові» постраждалі. Блокується все на кожному рівні – на дивізійному, батальйонному і вище. Нашій державі не вигідно мати учасників АТО, тому що їм потрібно платити. Грошей у державі немає. То що робимо? Тягнемо резину або взагалі нічого не даємо», – розповідає вона.

На заваді бюрократія і «військові туристи»

Механізм присвоєння статусу учасника АТО доволі непростий. Принаймні тим, що подавати папери до Міністерства оборони повинні не бійці, а командири військових частин чи керівники інших установ. Вони мають це зробити у місячний строк після завершення військовими виконання завдань АТО. Спочатку документи направляють у профільну відомчу комісію, звідти вони йдуть у міжвідомчу комісію, далі – на розгляд Держслужби у справах ветеранів та учасників АТО. За інформацією міжвідомчої комісії, статус учасника бойових дій вже отримали понад 3,5 тисяч людей, але це із близько 50 тисяч бажаючих.

Втім, справа не лише в бюрократичній тяганині, яка притаманна усьому державному апарату, а у «військових туристах» – людях, що навмисне їдуть в зону АТО (переважно у спокійні райони, а не на передову), щоб привезти звідти пільги чи навіть можливість уникнути люстрації, додають бійці та волонтери. Показовим прикладом нещодавно став заступник міністра ЖКГ Дмитро Ісаєнко. На певний час він поїхав на кордон із Росією, де брав участь у будуванні «Стіни», після чого вирішив, що заслуговує на військовий статус. Але декілька народних депутатів змусили його написати заяву про відмову від статусу учасника бойових дій безпосередньо у сесійній залі Верховної Ради.

Парасюк про статус учасника бойових дій Дмитра Ісаєнка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00


Уникати подібних неприємних ситуацій повинен допомогти спеціальний закон, в якому статус учасника бойових дій отримували б лише ті, хто на нього справді заслуговує, в тому числі добровольці, і волонтери. Такий законопроект вже існує. Але поки він перебуває на розгляді у профільному комітеті. Ускладнити отримання статусу учасника АТО своїм законопроектом вже збираються і депутати Мустафа Найєм та Віталій Чепинога.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG