Доступність посилання

ТОП новини

Ворог єднає українців різних віросповідань – експерти


Україна – зразок міжконфесійної толерантності і для ЄС, і для Росії

Київ – Вбивства в Парижі знову поставили питання про те, чи може європейська цивілізація ужитися разом із людьми, що сповідують іслам, а особливо з тими, що готові вбивати за образу своїх релігійних почуттів. Минулого року в Євросоюзі зафіксоване збільшення проявів релігійної нетерпимості, радикалізуються і ображені мусульмани і прихильники лібералізму. Тим часом Україна, яка фактично перебуває у стані війни, залишається зразком міжконфесійної злагоди. Представники різних релігійних конфесій роблять спільні заяви, благословляють військових на захист України і того міжконфесійного миру, що панує в Україні.

Своє місце у шерензі світових лідерів, що пройшли колоною солідарності в Парижі після вбивств у редакції газети «Chalie Hebdo», президент України Петро Порошенко зайняв по праву: і як людина, що вгамовувала пристрасті на Майдані та вимагала права на мирний протест, і як президент країни, яка зберегла міжконфесійний мир попри найскладніші в Європі обставини.

«Je suis Chalie». Сьогодні український народ разом з Францією», – сказав президент України перед від’їздом до Парижа, який минулими вихідними зібрав найбільше людей у Європі в обороні європейських цінностей після українського Майдану.

Майдан неможливо уявити без постійних молитов представників різних релігійних конфесій. Навіть у найкривавіші дні 18-20 лютого 2014 року зі сцени Майдану, серед його палаючих барикад священики різних християнських конфесій, юдеї і мусульмани спільною молитвою підтримували дух оборонців Революції гідності.

​Міжконфесійна злагода триває всюди в Україні, де зберігається контроль української влади. В умовах окупації релігійні лідери проявляли небачену солідарність. Священики Української православної церкви Київського патріархату і Католицької церкви, які опинились на Кримському півострові «поза законом» після анексії Криму Росією, проводили богослужіння у кримськотатарських мечетях.

​Кримський татарин, муфтій Саїд Ісмагілов вважає, що досвід інтегрованості мусульманських громад в українське суспільство є особливо цінним для Європи, хоча і додає, що наразі європейці навряд чи зможуть його використати. Бо, на відміну від більшості європейських країн, українські мусульмани в Україні не є іммігранти, а вважають її своєю історичною батьківщиною і вболівають за її майбутнє.

Україна належить до тих країн, які мають своє власне мусульманське корінне населення. Це для нас така ж Батьківщина, як, наприклад, для православних, для інших
Саїд Ісмагілов

«Ми, Україна, пройшли дуже довгий шлях, відколи «зустрілись уперше», масштабно – віруючі мусульмани, християни, юдеї. І можливо, що там, на зорі України, це було також дуже нелегко, коли різні люди (різні за національністю, віросповіданням) зустрілись і почали мешкати поруч. Україна належить до тих країн, які мають своє власне мусульманське корінне населення. Це для нас така ж Батьківщина, як, наприклад, для православних, для інших. І кожне нове покоління все глибше інтегрується в українське суспільство», – зазначив Ісмагілов у розмові з Радіо Свобода.

У державах Західної Європи мусульмани – це іммігранти або їхні діти, їхній процес інтеграції лише розпочався, вони досі не стали частиною європейської спільноти, що призводить до непорозумінь і трагедій, зауважив муфтій.

Подібне відчуття щодо України мають і представники юдейської громади, говорить речник Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев. Він наголошує, що українське єврейство щодня демонструє відданість Україні.

В Україні ми всі знаємо, що проти нас виступає щось страшне, що іде зі Сходу. І ми всі встали проти цього
Олег Ростовцев

«Зараз перед Україною, Росією, Західною Європою і Європою взагалі, перед США є величезні виклики, які поки що не розцінюю як спільну справу. Коли у Франції був напад на найбільш мирних людей, гумористів, мабуть, вони зрозуміли, що це спільна загроза. Тому євреї, християни, мусульмани разом будуть гуртуватись, щоб цій загрозі протистояти. В Україні ми всі знаємо, що проти нас виступає щось страшне, що іде зі Сходу. І ми всі встали проти цього», – зауважив Ростовцев у розмові з Радіо Свобода.

Кремлю на вдалося розпалити релігійну ворожнечу в Україні –владика Євстратій

Нині на Сході України в антитерористичній операції (АТО) проти російських найманців і місцевих сепаратистів воюють українські християни, юдеї і мусульмани. У розмові з Радіо Свобода владика Євстратій (УПЦ Київського патріархату) зазначив, що міжконфесійна злагода у цей трагічний для України час відіграє велику роль для згуртування українців різних релігійних уподобань для оборони і розбудови держави.

Приклади взаємної підтримки, допомоги різних конфесій і різних релігій свідчать, що в Україні сформована суспільна повага до іншої релігійної чи світоглядної точки зору
Євстратій

«Незважаючи на спроби внести у нинішню військову й інформаційну агресію щодо України з боку Кремля також і релігійний чинник – це не вдалось. Не вдається протиставити православних і католиків, християн, мусульман і юдеїв. Приклади взаємної підтримки, взаємної поваги, взаємної допомоги різних конфесій і різних релігій свідчать про те, що в Україні сформована суспільна повага до іншої релігійної точки зору чи то іншої світоглядної точки зору. Це наше велике історичне надбання, тому що століттями на українській землі разом живуть і жили представники і послідовники різних конфесій, різних релігій», – значив владика Євстратій.

Єдиний дисонанс у злагоджену картину суспільно-релігійного життя України вносять священики з Московського патріархату. Так, офіційно предстоятель Української православної церкви (Московського патріархату) патріарх Онуфрій у проповідях закликає українців різних націй і віросповідань до злагоди як запоруки повернення миру в країні.

А священики цієї церкви на окупованій території Донбасу співпрацюють з бойовиками, освячуючи їхні бойові знамена, і благословляють на побудову «русского мира», який є офіційною доктриною цієї церкви.

Але і в цих умовах українці, невдоволені політикою Української православної церкви (Московського патріархату), не вдаються до екстремістських дій. На рівні релігійних громад вони просто відмовляють їй у підтримці. Почастішали випадки переходу парафій цієї церкви до інших конфесій.

Фактично, нині українці різних віросповідань демонструють усьому світові, що вони здатні до консолідації і мирного співжиття. Про це у розмові з Радіо Свобода зазначила експерт міжнародної фундації «Шоа» Анна Ленчовська.

«Це показує, що солідарність можлива, що завжди можна бачити людину, незважаючи на те, як вона вірить у Бога і в якого саме Бога вона вірить. Важливими є її людяність і людськість, її відданість загальнолюдським цінностям», – наголошує Ленчовська.

На її думку, досвід мирного співіснування різних релігійних конфесій це неоціненний досвід, який українці вже передають міжнародній спільноті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG