Доступність посилання

ТОП новини

Росію через війну проти України спіткає доля СРСР (світова преса)


Після радянського втручання в Афганістан, ціни на нафту впали. Нинішнє зниження цін натякає, що історія ось-ось себе повторить

Роблячи прогноз на поточний рік, американське видання проаналізувало п’ять аспектів ситуації в Україні та дійшло невтішних висновків. Інші ж ЗМІ порівнюють сьогоденну Росію з Радянським Союзом у часи його війни в Афганістані і припускають, що історія ось-ось себе повторить.

Американський сайт новин Business Insider пише, що українська криза не закінчиться у 2015 році. Детальний аналіз можливого розвитку ситуації в Україні цього року, який зробило видання, охоплює п’ять аспектів: воєнні дії на Донбасі, ситуацію на решті території України, відносини між Росією та НАТО, економічну сторону ситуації та загальносвітову геополітичну боротьбу.

На думку автора статті, виконання Мінської угоди не є в інтересах Кремля, тому вона навряд чи буде колись реалізована, не дивлячись на тиск Заходу. «Що є можливим – хоч і навряд чи, на мою думку, – так це стійке припинення вогню та виведення «важкої зброї» з буферної 30-кілометрової зони», – вважає автор статті Едвард Вокер.

Що ж до решти території України, то для її процвітання видання ставить багато умов. Нинішній уряд має «вижити», структурні реформи мають бути впроваджені, Захід має надати достатньо допомоги, а ситуація на сході не має погіршитися. «Тоді економіка країни, можливо, вирівняється і почне зростати навіть ще до кінця року. Є великий шанс, що зростання економіки потягне за собою і загальну ситуацію в Україні, швидко її покращуючи, адже країна має великий потенціал», – зазначає видання.

Міжнародна некомерційна медіа-організація Project Syndicate пише, що у російської «загрози закінчується пальне». Дії Кремля після українського Майдану автор статті порівнює з діями Радянського Союзу наприкінці 1970-х років в Афганістані. І тоді, і сьогодні високі ціни на нафту допомагали режиму. «В обох випадках, здавалося б, недорога операція обіцяла велике стратегічне надбання», – пише організація на своєму сайті.

Президент Естонії Томас Хендрик Ілвес : «Нафта й агресія: у російської загрози закінчується пальне»


Автор статті нагадує, що після радянського втручання в Афганістан, ціни на нафту впали. Нинішнє зниження цін натякає, що історія ось-ось себе повторить. Тим паче, що на Росію сьогодні здійснюють тиск ще і за допомогою західних санкцій, через які рубль вже втратив майже половину своєї вартості проти американського долара.

Та все ж Росія і далі кидатиме виклик Європі. «Це не може перешкодити розпаду матеріально-технічної бази, викликаного новою рівновагою на нафтовому ринку. У цьому сенсі США прийшла на допомогу Європі по-іншому: видобуток сланцевої нафти та газу, ймовірно, відіграє більшу роль в утриманні Росії, ніж війська НАТО на її західному кордоні», – підсумовує видання.

Аналітичний центр Atlantic Council пише, що допомога Заходу, яка надто «повільно крапає», може наприкінці коштувати йому набагато більше. Зокрема, через це провідні інвестори забирають свій капітал з України, зазначає видання.

Atlantic Council: «Поки економіка України тоне, Захід шукає кредитні гроші»


«Небезпека полягає у тому, що, коли пропозиція фінансової допомоги Заходу буде оголошена, ця сума може принести розчарування. Упевненість і далі слабшатиме, а відтік капіталу з країни зростатиме. Це може призвести до ще більшої необхідності іноземних коштів у довгостроковій перспективі», – зазначає видання.

Щоб стабілізувати Україну, яка є важливою для стабільності самої Європи, західні лідери мають продовжувати тиснути на Росію санкціями, а також фінансово підтримувати Україну. «Ця допомога надасть необхідний стимул європейській економіці, заохочуючи експорт та інвестиції в Україну. У свою чергу, це має компенсувати Європі втрати через упровадження російських санкцій», – пише Atlantic Council.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що Росія залишиться з президентом Володимиром Путіним до «гіркого кінця». Дії Кремля у 2014 році – особливо анексія українського Криму – шокували весь світ. Сьогодні ж Росія має справу з наслідками, які ще два роки тому ніхто у Кремлі навіть у найстрашніших кошмарах не міг побачити, зазначає видання.

«Кримська авантюра не лише відібрала у Росії статус регіональної сили перед очима Європи, але й порушила питання кремлівських амбіцій стати лідером реструктуризації політичної архітектури Європи чи навіть світу», – зазначає видання.

Окрім економічних проблем, цей рік став свідком регресивної трансформації російського суспільства – Кремль поновив соціальний контракт зі своїм народом.

Центр Ходорковсього: «Забудьте Україну чи рублеву кризу. Найголовніша подія цього року – це регресивна трансформація російського суспільства»


Новий контракт, зазначає газета, має три аспекти. По-перше, без Путіна Росії бути не може. По-друге, ізоляція – Росія оточена західними ворогами. По-третє, країна не буде впроваджувати кардинальних реформ за власною ініціативою.

«Екстремальна позиція Кремля демонструє, що російські лідери просто втратили контроль над собою. Неясно, які умови допоможуть російським лідерам відновити раціональне мислення. Це найгірший наслідок 2014 року», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG