Доступність посилання

ТОП новини

Як Захарченко захоплював аеропорт за 30 хвилин


Донецький аеропорт. Архівне фото
Донецький аеропорт. Архівне фото

Бої в Донецькому аеропорту тривають у новому терміналі. Тепер бійцям із боями доводиться пробиватись в аеропорт

Київ – Ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко в четвер удень заявив про те, що 95 відсотків території аеропорту, за який тривають бої вже не перший місяць, опинились під контролем сепаратистів, а живими залишаються десяток українських військових. Однак, штаб АТО спростовує цю інформацію, підтверджуючи лише, що масштабні сутички в терміналах тривали впродовж усього дня. «Кіборги» повідомили про поранених та вбитих, але запевняють, що з зайнятих позицій не відходять.

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко

Ще вдень у штабі АТО заявили, що Олександр Захарченко віддав наказ бойовикам до кінця дня взяти штурмом Донецький аеропорт. Далі розпочались масштабні атаки.

Радник міністра оборони Юрій Бірюков, який тримає постійний зв’язок із бійцями в аеропорту, розповів про артилерійські обстріли та бої на коротких відстанях із застосуванням стрілецької зброї, які здебільшого тривають у будівлі нового терміналу. Зараз більша його частина під контролем «кіборгів», однак у певних приміщеннях змогли закріпитись бойовики.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

​Захарченко ще вдень поспішив заявити, що вся територія летовища впродовж 30 хвилин буде зайнята сепаратистами. Однак увечері бої тривали. Слова Захарченка спростував речник АТО Андрій Лисенко.

«Про лідера бойовиків один класик сказав: «Бреше, як худий Сірко на місяць»
Андрій Лисенко

​«Про лідера бойовиків один класик сказав: «Бреше, як худий Сірко на місяць». Він ще вчора повідомляв, що вони взяли аеропорт. Що все нормально. А сьогодні вони готові його звільняти. Непослідовно, нелогічно, брехливо, провокаційно ­– більше не можу прокоментувати», – заявив Лисенко.

Місія ОБСЄ не змогла потрапити в аеропорт через стрілянину

Також у штабі АТО у четвер попереджали про можливу провокацію з боку бойовиків у зв’язку з візитом місії ОБСЄ на територію аеропорту. Втім, через напружену ситуацію спостерігачі не змогли проінспектувати об’єкт.

«Сьогодні у нас були дві спроби потрапити до аеропорту, але так до нього ми і не дісталися. Ми, коли були на місці, зробили свою власну оцінку ситуації з безпеки. Було чути постріли, а ми є цивільна місія, тому була ухвалене рішення повернутися на свої позиції»,– розповіла прес-аташе місії Ірина Гудима.

Один із волонтерів, який допомагає бійцям в аеропорту і впродовж дня тримає зв’язок з ними, Олексій Мочанов підтвердив, що заяви Захарченка щодо захоплення аеропорту безпідставні. За його словами, у «кіборгів» шестеро поранених та один убитий.

Тепер бійцям з боями доводиться пробиватись в аеропорт

Силам, які базуються в селі Піски під Донецьком, з боями вдалось пробитись до терміналів і евакуювати тих, кому необхідна медична допомога. Командир батальйону ОУН Микола Коханівський розповів Радіо Свобода, що Піски теж залишаються під постійним ударом бойовиків. Тут триває позиційна боротьба силами артилерії. Зв’язок із аеропортом не обривався. Водночас, як відзначають військові, за останні кілька днів, помітили, що з боку сепаратистів вогонь став значно прицільнішим, відтак, припускають, що на підмогу бойовикам прийшли російські військові.

Микола Коханівський
Микола Коханівський

​«Офіцери, які там працюють, говорять про те, що дуже змінився характер артилерійських обстрілів і потраплянь. Сепаратисти так точно раніше не стріляли і є відчуття, що змінились артилеристи і навідники на росіян, які роблять це професійно. Для людей, які перебувають у зоні бойових дій, очевидно, що коли характер вогню і точність змінились, то туди зайшов більш професійний підрозділ, а не ополченці», – розповів Мочанов.

15 січня в зоні АТО позиції українських військових обстріляли 129 разів. Бойовики атакували 35 населених пунктів на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG