Доступність посилання

ТОП новини

«Мої зйомки у російських проектах закінчилися» – актриса Римма Зюбіна


Римма Зюбіна
Римма Зюбіна

«Розважати російського солдата, між тим, як він стріляє в мого – українського солдата. Я не можу собі цього дозволити»

Київ – Агресія Росії проти України та конфлікт на Донбасі проявили митців. Хтось одразу підтримав анексію Криму, хтось множить міфи про «кровожерливих фашистів-бандерівців» та «українську хунту», хтось мовчить, а хтось прямо виступає проти війни. Українська актриса театру та кіно Римма Зюбіна вважає, що митці відповідальні за те, що відбувається.

Римму Зюбіну знають глядачі і Україні, і в Росії. Починаючи з 1995 року вона знялася у семи десятках кінофільмів і телесеріалів. Актриса однаково переконлива і в головних ролях, і в епізодичних. Однак, анексія Криму розділила творчість на «до і після».

Я всім подякувала і сказала, що мої зйомки в російських проектах закінчилися

«Вже в березні, як відбулася анексія Криму, на своїй сторінці у Facebook я звернулася до всіх кастинг-директорів, які працюють із російськими компаніями, щоб до мене вони більше не зверталися. Я всім подякувала і сказала, що мої зйомки в російських проектах закінчилися», – розповіла актриса Радіо Свобода.

Зюбіна каже, що їй потім дзвонили й вмовляли, але вона сказала, що не може більше працювати.

Розважати російського солдата, між тим, як він стріляє в мого – українського солдата. Я не можу собі цього дозволити

«Якщо я йду, то я вже йду. Це взагалі така моя життєва позиція. Я перепитую по сто разів які мають бути написані титри, що написані, як це буде написано. Чи будуть там портрети Путіна чи ще щось. Приблизно 4 проекти від мене відійшли. Так, це гроші. Це навіть ті гроші, які я могла давати на волонтерство, але моральний бік цього… Я розумію, що можу розважати російського солдата, між тим, як він стріляє в мого – українського солдата. Я не можу собі цього дозволити», – сказала актриса в ефірі програми «Ми разом».

Потрібно мати не тільки талант, а треба мати відповідальність за те, що ти робиш, за своє слово. Тому що слово – це теж зброя

Римма Зюбіна переконана, що митці відповідальні за те, що відбувається. Люди, чий спів слухають, чиї твори читають, чию гру споглядають з екранів, не можуть собі дозволяти брати участь в пропагандистських акціях, які виправдовують агресію.

«Не кожна людина, яка виходить на сцену, яка стає чомусь улюбленцем, є митцем. Тому що митець, творець – це від слова творити. Для того, щоб творити потрібно мати не тільки талант, а треба мати відповідальність за те, що ти робиш, за своє слово. Тому що слово – це теж зброя», – нагадує Зюбіна.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG