Доступність посилання

ТОП новини

Чому українські козаки і російські кАзаки не «браття»?


Історик Тарас Чухліб про різницю між козаками і кАзаками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Історик Тарас Чухліб про різницю між козаками і кАзаками

Різниця між українськими й російськими козаками у світоглядній, ментальній площині – історик Тарас Чухліб

Українські козаки вкотре звернулись до козаків у Росії та тих «кАзаків», які зараз перебувають у Криму та на Донбасі, з вимогою «не паплюжити козацьку славу». Втім, ті й далі завзято повторюють мантру про «фашистський переворот», «русофобію» і «бандерівщину». Ще перед анексією Криму губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов, повним драматизму голосом, сповіщав, що в Україну «прийшла біда» і в цій біді кубанці не залишать братній народ. «Кров запорожців тече в наших жилах», – казав він. Аби зрозуміти різницю між російськими та українськими козаками, Радіо Свобода звернулося до провідного наукового співробітника Інституту історії НАН України, директора Науково-дослідного інституту козацтва Тараса Чухліба.

– Різниця між українськими та російськими козаками дуже велика і це склалося історично. Якщо говорити про українських козаків, то вони насамперед боролися за волю, а потім створили свою державу. Якщо ж говорити про російських козаків, то вони спочатку боролися за волю, а потім почали боротися за царя-батюшку і, відповідно, держави своєї не створили. Вони існували поза системою російського народу.

У 19-му на початку 20-го століття російські козаки боролися за російського царя і проти свого народу

Українські козаки завжди боролися за свій народ

Ми знаємо, що російські козаки під час повстання Степана Разіна або Омеляна Пугачова боролися проти царської влади до кінця 18-го століття, але царська влада змогла їх побороти і вже у 19-му на початку 20-го століття ми знаємо, що російські козаки боролися за російського царя і проти свого народу.

Українські козаки завжди боролися за свій народ, за своє товариство, за православну віру. Таким чином ми бачимо, що різниця між українськими і російськими козаками полягає у світоглядній, ментальній площині.

– А якщо говорити про геополітичні інтереси українського та російського козацтва, то чи не ближче кАзакам Придніпров’я та Центральна Україна, аніж Крим, в який вони приїхали під час анексії, чи Східна Україна?

Запорізьке козацтво вважало, і так воно було, своєю територією аж по річку Дон. Це територія сучасної Ростовської, Воронежської і Білгородської областей

– Якщо говорити про російське козацтво, яке воює сьогодні на стороні терористів, на стороні так званої «ДНР» і «ЛНР», то з одного боку вони доводять, що військо Донське також було на цій території. Якщо ми заглянемо у 17-18 століття, то справді частина сучасної Луганської області була під владою війська Донського. З іншого боку, Запорізьке козацтво вважало, і так воно було, своєю територією аж по річку Дон. Це територія сучасної Ростовської, Воронежської і Білгородської областей. На цю територію розповсюджував свою владу Острогозький полк Слобідської України.

Сьогодні козаки Російської Федерації обдурені російською пропагандою

Сьогодні козаки Російської Федерації не розуміють те, що українці відстоюють свою незалежність і свою територіальну цілісність, вони обдурені російською пропагандою, і, як колись воювали за царя, тепер воюють за президента, але не за свій народ. Мало того, воюють проти українського народу, Запорізького козацтва, яке по суті, і породило всі козацтва Росії.

Ми знаємо, що сьогодні в Росії близько дев’яти історичних козацтв – Сибірське, Ягельське, Терське, включно з Донським і Кубанським, про які ми сьогодні більше знаємо. А Донське і Кубанське козацтво виросло з Запорізького козацтва, адже українські запорозькі козаки заснували, наприклад, столицю війська Донського Черкаськ. А черкасами у 16-му століття називали українців.

Російське козацтво воювало на стороні Вермахту. На стороні фашистської Німеччини було близько 50 тисяч донських і кубанських козаків

Варто нагадати, що радянська влада знищувала не лише українське козацтво. Російське козацтво воювало на стороні Вермахту. На стороні фашистської Німеччини було близько 50 тисяч донських і кубанських козаків, які входили в українські міста, наприклад в Запоріжжя, від імені Гітлера.

– Російська пропаганда активно протиставляє українських козаків російським. Наскільки кричущими видаються ці намагання для Вас, як історика?

Ми знаємо і це доведено, що українське козацтво нероздільне з українським народом. Українські вчені напрацювали дуже велику базу

– Навіть не протиставляє, а розповсюджує тезу, що козаки це взагалі не український і не російський народ, це окремий етнос. Таким чином хочуть відколоти частину українського суспільства, які вважають себе козаками з діда-прадіда або начитались історичних романів і вирішили вступити в якісь козацькі організації. Але ми знаємо і це доведено, що українське козацтво нероздільне з українським народом. Така політика Російської Федерації не має ніякої перспективи, адже українські вчені напрацювали дуже велику базу, щоб пояснити не лише українцям, а й росіянам, що український народ самостійний з давніх-давен, а козаки – найкраща його частина.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG