Доступність посилання

ТОП новини

Уряд розслідує, чи є законним постачання електроенергії з Росії


«У цього контракту несподівано з’явився адвокат – російський прем’єр Медведєв. Він навіть почав писати заяви українською мовою» – Яценюк

Київ – Уряд перевірить, чи законними і вигідними для України є контракти з імпорту російської електроенергії, зокрема й до анексованого Криму, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду. Сумніви у прем’єра викликали і штрафні санкції, передбачені в контрактах щодо України, і нібито згадка в них про приналежність Криму Росії. Сам міністр енергетики Володимир Демчишин вважає енергетичні угоди вигідними й необхідними. А експерти говорять про непрофесіоналізм очільника відомства та інших українських посадовців, які готували угоду.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Службове розслідування стосовно керівництва Міністерства енергетики й вугільної промисловості й компанії «Укрінтеренерго» доручив розпочати прем’єр-міністр Арсеній Яценюк – щодо законності контракту на імпорт електроенергії з Росії та угоди про її поставки в анексований Росією Крим. Про це він заявив на засіданні уряду. Яценюк вимагає під час розслідування встановити, хто саме погоджував умови контракту.

У цього контракту несподівано з’явився адвокат – російський прем’єр Медведєв. Він навіть почав писати заяви українською мовою
Арсеній Яценюк

«Я доручаю провести службове розслідування щодо діяльності посадовців та керівників державних компаній під час підписання контрактів як на імпорт електроенергії, так і про її постачання на українську територію – в Крим. У цього контракту несподівано з’явився адвокат – російський прем’єр Дмитро Медведєв. Він навіть почав писати щодо цього заяви українською мовою Це добре: українську треба вчити. Є й погана новина: я доручаю з’ясувати, хто погоджував умови контракту і чому місцем розгляду апеляційних скарг стало, як там написано «город-герой Москва». І прошу доповісти про результати розслідування протягом десяти днів», – доручив голова уряду.

Яценюк додав, що за результатами перевірки він поінформує президента, парламент і український народ: які умови контракту відповідають інтересам України, а які – не відповідають.

Демчишин: угоди з Росією є вигідними, і про «російський Крим» там немає

Натомість міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що комерційні умови імпорту електроенергії з Росії до України на поточний момент є вигідними для України. На своєму брифінгу 21 січня він переконував, що російська електроенергія Україні необхідна.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

«Згадаймо умови, коли підписувався цей контракт. Тривали віялові відключення. Завдяки ньому на новорічні свята і дотепер відключень немає. Ціна є вигідною, – упевнений міністр. – З іншого боку, були певні проблеми. Так, за основу брали контракт між російським постачальником і українською компанією «ДТЕК». І там були певні невиправлені місця, зокрема згадка про (російський так званий «Кримський федеральний») округ. Цей момент підчищений: в оригіналі угоди його немає».

Наприкінці грудня 2014 року українська державна компанія «Укрінтеренерго» уклала з російською компанією ВАТ «Інтер РАО» річний контракт на постачання електроенергії до України, загальним потоком півтори тисячі мегават. Станом на січень 2015-го вартість російської електроенергії для України становить 0,85 гривень за кіловат на годину. Розрахунки згідно з цим контрактом мають здійснюватися у рублях.

Ще один контракт українська сторона уклала з дочірньою компанією «Інтер РАО» «Центром здійснення розрахунків» щодо забезпечення поставок електроенергії, виробленої в Україні, до окупованого Росією Криму.

Зі свого боку, російський прем’єр Дмитро Медведєв написав у соцмережах: якщо Києву не подобаються російські ціни на електроенергію, Росія може їх збільшити. І додав, що постачання електроенергії до України можливе лише за умови її постачання до Криму, який він назвав «Кримським федеральним округом Росії».

Про це російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв написав на своїй сторінці в Facebook, коментуючи невдоволення української влади.

«Треба було подбати про вугілля, а потім думати про закупівлі електроенергії» – експерт

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Ситуація щодо контрактів про імпорт російської електроенергії до України та до анексованого Криму стала наслідком некомпетентності керівництва Міненерго, вважає енергетичний експерт Центру енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На превеликий жаль, бачимо некомпетентність Демчишина. У грудні головним завданням було забезпечити електростанції вугіллям
Юрій Корольчук

«На превеликий жаль, бачимо некомпетентність Володимира Демчишина. У грудні, коли українська енергетика була близька до колапсу, і головним завданням було забезпечити електростанції вугіллям, Міненерго відсунуло це на другий план, і займалося підготовкою угод про постачання електроенергії з Росії, зокрема й до Криму. Керівник відомства не дослухався до порад експертів та очільників департаментів міністерства. Подбали би про вугілля – були би інші умови контракту, більш вигідні», – наголошує аналітик.

І Юрій Корольчук, й інші енергетичні фахівці прогнозують, що контракт з російською компанією ВАТ «Інтер РАО» щодо постачання електроенергії та угода про енергозабезпечення Криму будуть переглянуті з ініціативи української сторони, однак нині це зробити важче, бо для російської сторони вони вигідні, й вона відстоюватиме нинішню версію угод, припускають експерти.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG