Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр заявляє про відчутний поступ на «нормандській» зустрічі про Україну


(архівне фото)
(архівне фото)

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив у ніч на четвер, що, на його думку, на зустрічі голів МЗС України, Росії, Німеччини і Франції був досягнений відчутний поступ.

Як сказав він на імпровізованій прес-конференції після пізнього закінчення зустрічі у столиці Німеччини Берліні, сторони досягли домовленості щодо лінії контакту на сході України, відведення важких озброєнь і щодо якнайшвидшої зустрічі nристоронньої контактної групи.

Якщо все узгоджене на цій зустрічі виконають, це на крок наблизить очікуваний саміт чільних керівників чотирьох держав у так званому «нормандському форматі» у столиці Казахстану Астані, додав він.

Увечері в середу голови МЗС України Павло Клімкін, Росії Сергій Лавров, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Лоран Фаб’юс зібралися у столиці Німеччини Берліні, щоб обговорити становище в частині сходу Україні.

Це становище різко загострилося останніми днями після масованого наступу сил підтримуваних Росією сепаратистів на позиції українських військ у Донецькому аеропорті й деінде на лінії контакту, що стало грубим порушенням Мінських домовленостей. Україна у відповідь здійснює обмежену воєнну операцію, що має на меті відновити позиції сторін, як вони були визначені Мінським меморандумом 19 вересня минулого року.

Далі публікуємо повний переклад заяви, яку оприлюднило Міністерство закордонних справ України.

Спільна заява міністрів Франції, Німеччини, Росії й України, 21 січня 2015 року, Берлін

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії й України продовжили дискусії про шляхи просування до мирного врегулювання кризового становища на сході України на підставі Мінських домовленостей і про досягнення стійкого політичного поступу.

Вони з серйозним занепокоєнням зазначили, що їхній заклик повністю поважати «режим тиші» не був дотриманий, а навпаки, бої в регіоні Донбасу різко загострилися, що спричинило втрату багатьох людських життів, серед яких є цивільні. Це має припинитися негайно, і «режим тиші» має бути відновлений. Міністри закликали всіх причетних на місці подій повністю дотримуватися цього режиму.

Міністри закликають усі причетні сторони припинити бойові дії і вивести важкі озброєння відповідно до лінії контакту, як вона визначена в Додатку до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року, з тим, що за цим виведенням має спостерігати Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на місці подій за підтримки узгоджених механізмів на місцях.

Міністри повторюють, що відчутний поступ у повному втіленні Мінських домовленостей має бути досягнений іще напередодні планованого саміту в Астані, особливо шляхом створення належних умов для дієвого припинення вогню, укладення угоди про способи доставки гуманітарної допомоги і продовження процесу звільнення затриманих.

Міністри повторюють свою підтримку Тристоронній контактній групі і закликають усі сторони, що підписали Мінські домовленості, зустрітися наступними днями й обговорити втілення припинення вогню і виведення важких озброєнь відповідно до лінії контакту, узгодженої в Мінську 19 вересня, і створити умови для повного втілення засад Мінських домовленостей.

Вони також закликають Тристоронню контактну групу створити робочі групи, що займалися б окремими аспектами Мінських домовленостей.

Twitter Embed Tweet

XS
SM
MD
LG