Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська четвірка»: без прориву, але з прогресом


Попередня зустріч у «нормандському форматі», Берлін, 21 січня 2015 року
Попередня зустріч у «нормандському форматі», Берлін, 21 січня 2015 року

Міністри закордонних справ України, Росії, ФРН і Франції наблизили саміт в Астані

Берлін – Певний прогрес є, але переговірники не досягли прориву у пошуку політичного вирішення конфлікту на сході України, кажуть експерти, оцінюючи результати переговорів у «нормандському форматі» щодо ситуації в Україні. Глава німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр запросив колег з України, Росії і Франції на чергову зустріч у Берліні. Останнього разу вони зустрічалися трохи більше, ніж тиждень тому, не дійшовши згоди з принципових питань. Тим часом ситуація в Україні погіршилася.

Чергова зустріч у Берліні міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції у «нормандському форматі» тривала до ночі, а спільна заява учасників була оприлюднена вже ближче до ранку. Але експерти та критично налаштовані політики вже дійшли висновку, що хоч певний прогрес є, але переговірники не досягли прориву у пошуку політичного вирішення конфлікту на сході України. Як вважає політик від партії Зелених Вернер Шульц:

Посередництво – це зрозуміло. Досі не було нестачі у посередництві. Робляться спроби розширення діалогу, так само як підтримуються переговори. Я вважаю, тут необхідно шукати іншу мову
Вернер Шульц

«Посередництво – це зрозуміло. Досі не було нестачі у посередництві. Робляться спроби розширення діалогу, так само як підтримуються переговори. Я вважаю, тут необхідно шукати іншу мову».

Результати кожен оцінив по-своєму

Якщо міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров мав намір зробити заяву для преси пізніше і запросив російських журналістів до готелю «Адлон», то глава української дипломатії Павло Клімкін одразу на «Віллі Борзіг» – резиденції німецького міністерства закордонних справ – повідомив представникам української преси, що невдоволений результатом переговорів.

Більш оптимістично підсумував зустріч глава німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр, у якого склалося враження, що чотири міністри закордонних справ усвідомлюють власну відповідальність і розуміють, що так далі тривати не може.

Уучасники самі мають виявити бажання наблизитися до пошуку рішень і показати готовність для створення умов зустрічі в Астані
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Минулого тижня ми уже збиралися, але нам не вдалося досягти успіху. Тому перед початком цієї зустрічі я дав зрозуміти, що ми незмінно готові надати можливості для переговорів, щоб знайти шляхи розв’язання конфлікту. Але учасники самі мають виявити бажання наблизитися до пошуку рішень і показати готовність для створення умов зустрічі в Астані».

Він не вважає, що на переговорах досягнуто прориву, але переконаний, що відчутний прогрес є. Насамперед у тому, що сторони зуміли домовитися бодай про критерії, відповідно до яких повинно початися відведення важких озброєнь від демаркаційної лінії, зафіксованої у Мінському протоколі.

Процес таки пішов

Невдовзі члени контактної групи домовлятимуться про початок цього процесу. Але, заявив Штайнмаєр, багато залежатиме від Москви, яка пообіцяла вплинути на сепаратистів на Донбасі. Загалом, якщо все виконуватиметься так, як домовилися міністри, сказав Штайнмаєр, то це означатиме, що «ми стали ближче до саміту в Астані, якого багато людей дуже очікують, особливо в Україні».

«Нормандська четвірка» прийняла спільну заяву, у якій міністри закликають усіх учасників протистояння на сході України відвести важке озброєння від демаркаційної лінії відповідно до Мінського меморандуму, підписаного 19 вересня 2014 року, і вже найближчими днями провести засідання контактної групи, щоб домовитися про імплементацію Мінського протоколу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG