Доступність посилання

ТОП новини

На місці Леніна в центрі Києва пропонують поставити Богородицю


Чи етично на місце, де стояв пам’ятник тирану українського народу, ставити пам’ятник духовній захисниці?

Яна Борщ

Київ Громадські активісти Києва виступили з пропозицією зведення пам’ятника Богородиці на бульварі Шевченка у столиці. Раніше тут стояв монумент Леніну, який знесли наприкінці 2013 року, під час Майдану. Натомість у Департаменті містобудування та архітектури Києва заявляють: встановлення будь-яких пам’ятників в центрі столиці наразі визначається конкурсною програмою «Територія гідності».

Пропозицію зведення пам’ятника Богородиці на бульварі Шевченка у столиці священнослужителі й громадські активісти висловили ще під час подій на Майдані, коли був повалений пам’ятник «вождеві світового пролетаріату». В листопаді минулого року відповідний пакет документів подали головному архітекторові Києва Сергію Целовальнику, розповідає громадський активіст Дмитро Парубець. За його словами, цю пропозицію підтримали активісти різних християнських конфесій.

Ідею підтримали вищі настоятелі українських церков, «Автомайдан», Спілка офіцерів України та командири добровольчих батальйонів, що перебувають зараз у зоні АТО
Дмитро Парубець

«Ідею підтримали та благословили вищі настоятелі: Української православної церкви Київського патріархату – святійший патріарх Філарет, Української православної церкви – митрополит Онуфрій, Української греко-католицької церкви – блаженнійший архієпископ Святослав Шевчук та римо-католицької церкви в Україні – архієпископи Мечислав Мокшицький і Петро Мальчук. Також ініціативу підтримали всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», Спілка офіцерів України та командири добровольчих батальйонів, що перебувають зараз у зоні АТО», – каже активіст.

Фінансові витрати на реалізацію цього проекту готові взяти на себе християни міста Києва, запевнив Дмитро Парубець.

Звести пам’ятник краще в іншому місці релігієзнавець

Звести цей пам’ятник варто, але не на бульварі Шевченка, каже релігієзнавець Людмила Філіпович. Адже на місці колишнього постаменту Володимирові Леніну – негативна енергетика, вважає вона. За словами експерта, тут узагалі краще нічого не ставити, просто залишити певний знак, який би свідчив, що там дійсно був пам’ятник «вождеві світового пролетаріату». Українці повинні пам’ятати не лише позитивні речі, а й те зло, яке було в українській історії, наголошує Філіпович.

Я не проти того, щоб поставили пам’ятник Діві Марії в Києві, тим більше така практика у світі теж поширена. Але я не зовсім приймаю те місце, яке для нього пропонують
Людмила Філіпович

«Я не проти того, щоб поставили пам’ятник Діві Марії в Києві, тим більше така практика у світі теж поширена. Але я не зовсім приймаю те місце, яке для нього пропонують. Воно у свідомості українців пов’язане з Володимиром Леніним. Чи етично на місце, де стояв пам’ятник тирану українського народу, ставити пам’ятник духовній захисниці?», – аргументує релігієзнавець.

До втілення проект повинен спочатку перемогти в конкурсі

Для оновлення центру Києва передбачили конкурсну програму «Територія гідності», розповідає речник Департаменту містобудування та архітектури Ірина Хамандяк. За її словами, на бульварі Шевченка зміни можливі лише після визначення професійним журі найкращого проекту та публічного обговорення.

Оскільки «Територія гідності» охоплює це місце, то говорити про встановлення будь-якого пам’ятника, поки не пройде конкурс і не будуть розглянуті всі ідеї, просто неможливо
Ірина Хамандяк

«Ця територія входить до «Території гідності». Міжнародний конкурс «Територія гідності» для оновлення Майдану, центру Києва та вшанування пам’яті героїв Небесної сотні вже триває. До кінця наступного місяця учасники мають подати проекти, поки що ніяких проектів не надходило. І оскільки «Територія гідності» охоплює це місце, то говорити про встановлення будь-якого пам’ятника, поки не пройде конкурс і не будуть розглянуті всі ідеї, просто неможливо», – наголошує Ірина Хамандяк.

Активісти ж, у свою чергу, звернулися до представників влади Києва з проханням врахувати їхню ініціативу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG