Доступність посилання

ТОП новини

Козаки й «казаки» – різниця у літері та значенні


Справжніх козаків на боці бойовиків не було й бути не може – нащадок козака
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Справжніх козаків на боці бойовиків не було й бути не може – нащадок козака

«Істоти, які прийшли сьогодні в Україну, нагадують флібустьєрів чи то найманців, які прийшли заробляти криваві гроші» – краєзнавець

Справжніх козаків на боці так званих «ополченців» не було й бути не може. Так вважає нащадок козака Чернігівського полку, краєзнавець Олег Корнієнко. На його думку, всі подібні організації в Росії вже давно підконтрольні державі. А «казаки», які прийшли на Донбас, давно не сповідують одвічних козацьких принципів шляхетності та честі.

«Істоти, які прийшли сьогодні в Україну вони, радше, нагадують флібустьєрів чи то найманців, які за довгою копійкою прийшли заробляти криваві гроші», – говорить Олег Корнієнко, голова організації Національної спілки краєзнавців України на Сумщині.

Вин зазначає, що ряжені псевдокозаки є і в Сумах. За його словами, це Сумський полк слобідського козацтва.

«Щось схоже більше на кубанських козаків, при чому, носять монархічні кокарди і начебто охороняють хресні ходи. Цим людям промивались мізки і люди, які народилися в Сумах, свято вірили в те, що хтось хоче захоплювати їхні храми, хтось хоче нападати і так далі. Нагадує українське прислів’я: «Свиня мішок рве ще й кричить», – зауважує Олег Корнієнко.

Провокація для російських ЗМІ

Весною 2014-го отаман цього полку розповідав одному з російських каналів про вандалізм та спаплюжені меморіали радянських часів у Сумах.

Меморіальні дошки відновили, міліція зареєструвала ці випадки та провела робочу перевірку. Проте винуватців не знайшли. Експерти ж називають ці події – провокацією, на яку ніхто не звернув увагу, окрім російського телебачення.

«Це звичайна провокація, і, при чому, провокація не для сумських ЗМІ, сумської громадськості, які чітко розуміли, що в Сумах немає подібних настроїв і немає подібних активістів», – каже громадський діяч Олександр Такул.

Краєзнавець впевнений – переживати за українське козацтво не варто, бо воно відроджується.

Нове українське козацтво це добровольчі батальйони, які воюють на східному фронті, загони територіальної оборони
Олександр Такул

«Нове українське козацтво, яке не носить шевронів, не носить звань, – воно по духу українське козацтво. Сьогодні це добровольчі батальйони, які воюють на східному фронті, загони територіальної оборони, які створюються на добровільних засадах», – говорить Олег Корнієнко.

Владислав Івченко отримав третю премію «Коронації слова 2014» за роман про козаків – «Химери дикого поля». Книжку охрестили пророцтвом Майдану та російського вторгнення. Письменник називає сучасне козацтво – цирком. Проте радий, що на відміну від Росії, Україна не паплюжить історичну пам’ять, спекулюючи образами минулого.

«Це був би дійсно фарс, якщо б боронили Донецький аеропорт не «кіборги», а якісь козаки-характерники. В історії вистачить місця і козакам, і добровольцям. І добре, що ми не почали знову наслідувати, як от люблять росіяни. Що у них одразу – раз і: «боротьба з фашизмом», «діди воювали», що інколи вже думаєш: «Ну, Господи, краще вже фашизм, ніж ви», – говорить письменник.

Письменник називає так званих «казаків», а також угруповання «ЛНР» та «ДНР» – парадоксальним поєднанням ідеалів.

«Коли ти дивишся на цих товаришів, які там поєднують Сталіна, Богородицю, Велику Вітчизняну, громадянську, одні в будьонівках, інші – денікінці. І це все називається – смертельна еклектика. Це така радянська штука, коли вибудовується найхимерніші конструкції, які, зрозуміло, нежиттєздатні», – каже Владислав Івченко.

Письменник сподівається, що пророцтво його роману справдиться до кінця. І ця війна закінчиться, як і його книжка – перемогою України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG