Доступність посилання

ТОП новини

Українці Чехії у День соборності закликають єднатися


День Соборності України вшанували у Чехії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

День Соборності України вшанували у Чехії

У столиці Чехії Празі українські активісти поклали квіти до монументу «Мати Україна» на Ольшанському цвинтарі на честь 96 річниці соборності УНР та ЗУНР. Це відбулося у четвер, 22 січня.

Активісти закликали співвітчизників разом відстоювати цілісність держави.

«Головне, щоб наш народ був об’єднаний. Щоб його не вдалося розділити! Тут, у Чехії, знають, що українці – не є народ агресивний. Якщо воювали – то боронилися», – говорить почесна голова «Обєднання українок Чехії» Христина Йойкова.

На Ольшанському кладовищі у Празі поховані представники, як Української народної республіки, так і Західноукраїнської республіки, об’єднання яких проголосили 22 січня 1919 року. На цьому ж цвинтарі поховані видатні представники української діаспори у Чехії. Зокрема, і поет та письменник Олександр Олесь.

«Колі мені хтось каже, що «ми – українська діаспора у Празі», –так я їм завжди відповідаю, що українська діаспора у Празі на Ольшанському цвинтарі», – каже чинна голова «Об’єднання українок у Чехії» Марія Прокоп’юк.

«Ми з вами, ми вас постійно пам’ятаємо, ми вам намагаємося постійно допомогти різними способами», – звертається громадська діячка до українців Луганщини, Донеччини і Криму. – «Я сподіваюся, що ми будемо разом!», – каже вона.

У панахиді за полеглими у боротьбі за українську соборність взяв участь посол України у Чехії Борис Зайчук.

«Українці, де б вони не проживали, завжди відзначають День Соборності 22 січня», – зазначив посол. – «Люди пам’ятають, що відбулася подія. Була велика надія українців мати єдину Україну».

На покладання квітів і панахиду біля монументу прийшло близько двох десятків людей. Нечисленність акції активісти пояснили тим, що сьогодні робочий день.

XS
SM
MD
LG