Доступність посилання

ТОП новини

За Майдан двом екс-беркутівцям «світить» довічне ув’язнення


Спецпризначенці ведуть вогонь по майданівцям. Київ. 20 лютого 2014 року
Спецпризначенці ведуть вогонь по майданівцям. Київ. 20 лютого 2014 року

«Зрозуміло, що під заяву генпрокурора слідчі повинні були когось затримати» – адвокат Горошинський

Досудове слідство у справі екс-беркутівців Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, яких звинувачують у розстрілі 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, закінчено. На обох бійців вже готові обвинувальні акти. Відтак, із 23 січня почнеться попереднє судове засідання у цій справі. Захисники хлопців б’ють на сполох. «З наших підзахисних хочуть зробити стрілочників. Обвинувачення складено не чітко і немає жодних доказів їхньої вини», – кажуть адвокати. Натомість Генпрокуратура у винуватості хлопців не сумнівається і просить їм довічне позбавлення волі.

20 лютого 2014 року змінило життя не лише всієї країни чи родичів і знайомих 39 майданівців, що загинули того дня на вул. Інститутській. Змінило воно і життя двох хлопців – 25-річних Сергія Зінченка та Павла Аброськіна. Попрацювавши не більше ніж два роки правоохоронцями, вони вже встигли опинитись за ґратами. Сьогодні їх звинувачують в умисному вбивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року, а також у «привласненні, вимаганні вогнепальної зброї або заволодінні нею шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем».

Сергій Зінченко
Сергій Зінченко

Адвокати затриманих стверджують, що згідно зі свідченнями молодих чоловіків, в моменти розстрілів мирних мітингувальників Сергій Зінченко допомагав тоді ще пораненому, а тепер уже покійному беркутівцю Миколі Симисюку, а Павло Аброськін був на Інститутській за 150 метрів від Жовтневого палацу, але не зробив жодного пострілу.

«Говорячи народною мовою, з хлопців хочуть зробити стрілочників. Ну ж є бази даних криміналістичних балістичних експертиз зброї, що закріплена за кожним працівником міліції. Не складно встановити, що куля була випущена з конкретної зброї. Слідство не дає відповіді на це запитання», – каже адвокат Аброськіна Олександр Горошинський.

Більше того, за словами захисника, спершу хлопці проходили як свідки у справі, та після заяви тодішнього генпрокурора Махніцького їх затримали.

«Простежується тенденція, коли Генпрокуратура робить якісь заяви, а тоді ухвалює якісь процесуальні рішення. Що я маю на увазі. Коли 3 березня 2014 року генпрокурор Махніцький зробив заяву, що затримано 16 підозрюваних працівників «Беркуту» у справі масового розстрілу на Майдані, Павла (Аброськіна – ред.) й інших працівників «Беркуту» допитували як свідків. Зрозуміло, що під заяву генпрокурора слідчі повинні були когось затримати», – додає Горошинський.

Обвинувачення за принципом колективної вини

За матеріалами справи, яка налічує 71 том і понад 500 годин відео, слідство встановило, що всі загиблі Небесної сотні були вбиті з вогнепальної зброї, втім місце загибелі і тип зброї, з якої їх було вбито, не відомі у близько половини з них.

​Бої між протестувальникими і міліцією (20 лютого)

Через тиск суспільства це резонансне розслідування проводили поспішно, а обвинувачення ґрунтується виключно на припущеннях і принципі колективної вини, вважає адвокат іншого підозрюваного Сергія Зінченка Ігор Варфоломєєв.

Той обвинувальний акт, що нам дали, має декларативний і політичний характер
Ігор Варфоломєєв

«Ми співчуваємо всім родичам невинно загиблих, але ми не адвокати зла. Той обвинувальний акт, що нам дали, має декларативний і політичний характер. В ньому на кількох листках перераховані посадові особи з попередньої влади і звинувачення їх у різних кримінальних правопорушеннях. А що стосується Зінченка і Аброськіна, то їм відведена лише маленька частина в цьому обвинуваченні. А їхні конкретні дії не вказані взагалі. Позиція захисту однозначна: обвинувачення сформульовані нечітко і не конкретизовано», – заявляє адвокат.

Адвокати екс-бійців Беркуту Сергія Зінченка та Павла Аброськіна: Олександр Горошинський, Стефан Решко та Ігор Варфоломєєв
Адвокати екс-бійців Беркуту Сергія Зінченка та Павла Аброськіна: Олександр Горошинський, Стефан Решко та Ігор Варфоломєєв

Раніше, прокурор Генеральної прокуратури Олексій Донський, який представляє сторону обвинувачення, пояснював журналістам, що фігурантами розстрілів Небесної сотні є троє осіб (Зінченко, Аброськін і їхній керівник Дмитро Садовник, який втік і перебуває у розшуку), бо інших «беркутівців» не ідентифікували. І підтвердив слова адвокатів, що не обов’язково, щоб хлопці, яких судять, безпосередньо стріляли у протестувальників.

Якщо злочин вчинюється групою осіб, то щоб інкримінувати всім особам вчинення конкретного злочину, зовсім не обов’язково, щоб всі стріляли
Олексій Донський

«Є поняття об’єктивної сторони злочину, і якщо злочин вчинюється групою осіб, то для того, щоб інкримінувати всім особам вчинення конкретного злочину, зовсім не обов’язково, щоб всі стріляли. Якщо мова йде про масове вбивство, кожен має виконати свою якусь частину об’єктивної сторони злочину. В даному випадку був єдиний бойовий загін, який виконував єдині задачі, а дії одних осіб зумовлювали дії інших», – говорив він.

За гратами Сергій Зінченко та Павло Аброськін вже майже рік. Втім, Генпрокуратура просить залишити їх там назавжди і в обвинувальному акті вимагає найвищої міри покарання – довічного позбавлення волі.

23 січня відбудеться перше підготовче засідання у справі Аброськіна та Зінченка в Печерському районному суді міста Києва. Ймовірно, в його результаті підозрюваним продовжать міру запобіжного заходу і залишать під вартою на час суду до оголошення вироку.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG