Доступність посилання

ТОП новини

Квіташвілі запросив приватний бізнес до формування держзамовлень на ліки


Міністр охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі
Міністр охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі

Міністерство охорони здоров’я України допустить представників великих фармацевтичних компаній до робочої групи, яка формуватиме потреби пацієнтів на закупівлю ліків державою за бюджетних кошт. Це суперечить наказу МОЗ про недопущення виробників ліків до формування держзамовлення задля забезпечення конкурентних торгів, йдеться у сюжеті програми Радіо Свобода «Схеми».

Згідно з листом МОЗ, який є у розпорядженні журналістів, міністерство запросило подавати документи для залучення в групу представників великих фармацевтичних компаній і їхніх лобістів. Окрім пацієнтських організацій, МОЗ запрошує подавати документи представників фармацевтичної компанії «Лекхім», «Джонсон і Джонсон», асоціацію «Виробники ліків України», Асоціацію виробників інноваційних ліків «АПРАД».

«Ці асоціації безпосередньо самі не виготовляють ліки, але представляють інтереси фармкомпаній. Їх присутність у таких групах може створювати корупційні ризики, оскільки вони матимуть інформацію, на яку вартість розраховує МОЗ під час закупівлі», – заявляє Олена Щербан, юрист Центру протидії корупції.

За її словами, існує ризик у тому, що представники асоціацій отримають доступ до тендерної документації, що суперечить закону. «Маючи доступ до такої інформації, вони можуть заздалегідь, ще до початку оголошення тендерів розпочати підготовку і мати перевагу перед іншими можливими учасниками закупівлі», – каже Щербан.

Залучення представників фармкомпаній до складу групи міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі вважає нормою. Про це він заявив журналістам програми «Схеми», однак відмовився від більш докладних коментарів.

Про один із прикладів фармацевтичного лобізму «Схеми» вже розповідали, коли йшлося про препарат для лікування рідкісного генетичного захворювання – фенілкетанурії. Тоді вплив представників комерційних фармацевтичних компаній на чиновників призводив до того, що за бюджетні гроші хворим закуповували не той препарат, який насправді їм був потрібен.

XS
SM
MD
LG