Доступність посилання

ТОП новини

Саме Україна здерла маску з Путіна і розплющила очі Європі – Забужко


Квіти біля посольства Нідерландів у Києві. Липень 2014 року
Квіти біля посольства Нідерландів у Києві. Липень 2014 року

«В українців генетична відсутність страху перед російською армією»

Київ – Потрібні були анексія Криму і воєнний конфлікт на Донбасі, щоб більша частина Європи лише почала усвідомлювати, що Росія загрожує її комфортному існуванню, її демократичним цінностям і надбанням. І саме Україна, на думку українських оглядачів, має стати силою, яка не лише зупинить експансію Кремля, але і покладе край ілюзії заходу, що Росія може стати такою ж країною Європи, як і всі інші, їй просто потрібно більше часу і заохочення. зазначають українські фахівці.

Оксана Забужко
Оксана Забужко

Захід Росії просто боїться, зауважила Оксана Забужко у розмові з Радіо Свобода. Письменниця і громадський діяч, яка проводить чимало часу у товаристві європейських інтелектуалів, вважає, що від доби Другої світової війни європейці на генетичному рівні відчувають страх перед «російськими визволителями» та їхньою зброєю. А відтак, як зазначила письменниця, Європа намагається не дратувати Росію.

Радянська армія йшла по Європі, і немає народів на територіях, де відбувався театр воєнних дій Другої світової війни, в яких би не було «у шафах» своїх «не оплаканих скелетів»
Оксана Забужко

«Ми часто говоримо про те, який комплекс генетичного страху у нас, українців, залишив Голодомор. Але ми дуже слабко собі уявляємо, який комплекс генетичного страху лишився в європейських країн, по котрих пройшла «армія-визволителька». Радянська армія йшла по Європі, і немає народів на територіях, де відбувався театр воєнних дій Другої світової війни, в яких би не було «у шафах» своїх «не оплаканих скелетів» і неоплаканих мертвих. І ось вам підсвідомий глибокий страх – «Бога ради, тільки не чіпайте Росію!» – каже Забужко.

Захід довго вірив, що президент Росії Володимир Путін є політиком, лідером держави, котра має проблеми, але з котрою можна вести діалог, зауважила Забужко. Захід не зміг «розшифрувати семантику путінських жестів, семантику поведінки банального кадебешника на прізвисько «Моль». Про це Забужко розповіла українським журналістам.

І лише Україна виявилась наріжним каменем, що об нього російський агресор обламав зуби. Саме Україна, українці «здерли маски» з облич російських керівників і продемонстрували європейцям не лише справжні наміри Кремля, а і здатність протистояти російській агресії. Адже історично саме Україна і породила Російську імперію, і століттями слугувала їй донором, і за участі українців Росія вигравала всі свої війни, вважає Забужко.

В українців генетична, і цим ми дійсно відрізняємось від європейців, відсутність страху перед російською армією
Оксана Забужко

«Не випадково перший Путінський випад нацистського характеру, який прозвучав кілька років тому, стосувався українців. Тоді президент Росії сказав, що, мовляв, «і без України ми би перемогли» у війні. Тоді як насправді все було з точністю до навпаки – тобто, без української участі Росія ніколи не перемагала! І результатом цієї постійної нашої співучасті у російських перемогах, які Росія всі привласнювала собі, є наступний факт: в українців генетична (і цим ми дійсно відрізняємось від європейців) відсутність страху перед російською армією», – наголосила письменниця у розмові з Радіо Свобода.

Україні варто активніше працювати із західними політиками і ЗМІ – експерти

Наразі, експерти радять Україні на офіційному рівні роз’яснювати західній аудиторії, що вона не є в кризі, чи у стані громадянської війни, а є жертвою військової агресії з боку Росії. Це полегшить її роботу з європейськими ЗМІ і політиками, серед яких вистачає русофілів. Адже Росія створила потужну «п’яту колону» і в Україні, і в Європі. Тож на порядку денному для Києва – дати належну відсіч проросійським силам усередині держави, а водночас активізувати діалог із друзями України в Євросоюзі, вважає історик Петро Кралюк.

Треба називати речі своїми іменами, що справді іде війна. Що наявна російська агресія, що Росія сповідує крайню нацистську ідеологію
Петро Кралюк

«Треба доносити ту правду, що відбувається реально на Донбасі, адже тут іде російська агресія. Ми до сьогоднішнього часу не назвали ці події війною, а називаємо це антитерористичною операцією. Я розумію, тут є певні політичні нюанси, але треба називати речі своїми іменами, принаймні на рівні мас-медіа. І доносити до них, що, справді, іде війна. Що наявна російська агресія, що Росія сповідує крайню нацистську ідеологію», – зазначив професор Кралюк у розмові з Радіо Свобода.

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

З ним згоден фахівець з питань безпеки Григорій Перепелиця, який також радить українській владі запровадити воєнний стан на Сході країни.

Відмова Києва ввести воєнний стан хоча би на частині території держави, свідчить про те, що начебто відкритої війни з Росією не існує
Григорій Перепелиця

«Відмова Києва ввести воєнний стан хоча би на частині території держави, свідчить про те, що начебто відкритої війни з Росією не існує. І формується таке уявлення, що не існує війни з Росією, і що Росія не має до «внутрішнього конфлікту» на Сході України ніякого відношення. А відтак, Росія – не агресор, вона у кращому випадку піклується про «русский мир» на території України, або ж є посередником з урегулювання конфлікту усередині України», – зауважив експерт у розмові з Радіо Свобода.

На його думку, за таких умов українцям та європейцям доволі складно визнати Росію агресором, чим і користується кремлівська пропаганда. Без «атак» і «прориву» на «інформаційному фронті», Україна не виграє реальну війну, яку веде проти Росії.

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

Цієї ж думки дотримується і заступник голови адміністрації президента України Дмитро Шимків. За його словами, на порядку денному для Києва – серйозна інтелектуальна й інформаційна робота з європейськими політиками, ЗМІ, аналітиками і бізнесменами.

«Нам треба докласти максимальних зусиль на переговорах і зустрічах, щоб донести питання, що Україна захищає безпеку Європи», – зазначив Шимків.

Європейські радикали шукають «міцної руки» – експерт

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Але не лише Україна повинна довести європейцям небезпеку «замирення» Росії, – зі свого боку, європейські політики та інтелектуали повинні провести ревізію свого інформаційного і політичного поля. Адже за агресію, яку Росія здійснює проти України, провину несуть не лише президент Путін, але і його прихильники, чи то послідовники, в Україні та Євросоюзі. Так, на думку публіциста Сергія Грабовського, європейські радикальні праві і ліві політики заграють з Кремлем, що становить загрозу цілій Європі.

Путін для сучасних лівих і правих радикалів Європи – це сильна рука, Путін уособлює новітній тоталітаризм, і вони його підтримують
Сергій Грабовський

«Ліві в Європі змикаються з ультраправими, вони всі хочуть сильної руки, як хотіли і перед підписанням пакту зі Сталіним напередодні Другої світової війни. А Путін для сучасних лівих і правих радикалів Європи – це сильна рука, Путін уособлює новітній тоталітаризм, і вони його підтримують», – зазначив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Грабовський вважає, що агресія Росії проти України – це момент істини для багатьох політиків та інтелектуалів Європи. І завдання українців – переконати європейців у тому, що, замовчуючи імовірні наслідки російської агресії, ЄС тільки грає на руку Кремлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG