Доступність посилання

ТОП новини

ООН просить Росію звітувати за всі «гумконвої»


Сепаратист стереже один із попередніх російських «гуманітарних конвоїв», Макіївка, 21 грудня 2014 року
Сепаратист стереже один із попередніх російських «гуманітарних конвоїв», Макіївка, 21 грудня 2014 року

Організація Об’єднаних Націй «ласкаво попросила» Росію надати повний перелік вмісту її «гуманітарних конвоїв» до захопленої сепаратистами частини сходу України і дані про те, як цей вміст був розподілений, повідомили у п’ятницю в ООН.

Управління координації гуманітарних зусиль ООН у найсвіжішому звіті про становище в Україні, серед іншого, нагадало, що Росія від серпня минулого року ввела вже 11 таких «гуманітарних конвоїв» на частини території Донбасу, контрольовані «недержавними силами». Росія заявляла, що там було 14,5 тисяч тонн гуманітарної допомоги.

Тим часом у Росії днями заявили, що готуються ввести на території України, захоплені підтримуваними нею сепаратистами, новий, уже 12-й «гумконвой», на незаконності яких щоразу наголошує Київ.

Україна звертає увагу, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.

В Україні звертають увагу, що щоразу після введення чергового «конвою» сепаратисти посилюють обстріли й напади на українські позиції, і заявляють, що цими колонами на захоплені сепаратистами території доставляють такі вантажі, як боєприпаси, сухі пайки і зброю. Крім того, українська сторона заявляла, що ці машини вивозили до Росії викрадене на Донбасі заводське обладнання чи тіла вбитих росіян.

Росія стверджує, що йдеться тільки про такі гуманітарні вантажі, як продукти, медикаменти, електрогенератори тощо.

XS
SM
MD
LG