Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Маріуполя після обстрілу: «Ми єдина країна»


Обстріл у Маріуполі засудили Євросоюз, НАТО, ОБСЄ. Порошенко закликав міжнародну спільноту визнати угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними

У результаті обстрілу Маріуполя у суботу загинули 30 людей, поранено близько сотні, повідомляє українська влада. Президент України Петро Порошенко назвав атаку «злочином проти людяності». Український уряд і секретар РНБО теж засудили напад, покладаючи відповідальність на російського президента. За оцінкою спостерігачів ОБСЄ, Маріуполь обстріляли саме з позицій сепаратистів. Генсекретар НАТО вважає, що їм допомагають російські війська.

За даними місії ОБСЄ, обстріл тривав близько 09:00 ранку суботи у районі вулиці Олімпійська, за 400 метрів від блокпостів українських військових. При цьому обстріл вівся з території, підконтрольної угрупованню «ДНР». Про це йдеться у звіті спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

За інформацією місцевих жителів, обстрілювали, зокрема, східний район міста Маріуполя. Один зі снарядів потрапив у Київський ринок.

«Я у цей час ішла з ринку, впала на землю, навколо летіли сотні уламків», – повідомила очевидець Маріупольському сайту новин.

Місцевий журналіст Іван Сєніпалов в ефірі «Громадського телебачення Донеччини» розповів, що зранку був один залп по блокпосту, два залпи – по житловому кварталу. «Можливо, це було залякування, бо багато маріупольців брали учать в акціях на підтримку України», – сказав він.

Журналіст Юлія Діденко додала, що в районі обстрілу спершу була паніка. «Люди вибігали з будинків, юрбилися у маршрутках. Зупинялися автівки, що проїжджали повз, та підвозили їх», – описала вона.

Серед 30 вбитих і майже сотні поранених є діти, за попередніми даними двоє із них померли, вісім зазнали поранень (це дані на 17-у годину суботи Донецької ОДА).

Маріуполь обстріляли з «градів»: число жертв зростає
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Батальйон спеціального призначення «Азов», який розташований в районі Маріуполя, на своїй сторінці у Facebook написав, що в результаті обстрілу 3-річна дівчинка втратила ногу. «Дитина отримала осколкове поранення гомілки. Поранення дівчинка отримала, коли їхала в машині разом із мамою. Жінка загинула на місці», – повідомляє батальйон.

Вікторія Придущенко, голова громадського формування «Маріупольська дружина», розповіла Радіо Свобода вдень телефоном, що всі реанімації міста були зайняті.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Дуже багато житлових будинків зруйновано, машин. Вибиті практично всі вікна в багатоповерхових будинках, практично в усіх у цьому районі обстрілу. Зараз люди евакуюються з цього району. Хто може виїхати, виїжджають. Зараз там прибирають, гасять пожежу. Жителі прибирають скло, що впало, де проїзду немає до будинків», – розповіла вона.

У місті достатньо як лікарів, так і місць у лікарнях і медикаментів. «Ми були готові, що це може статися», – сказав Олександр Ярошенко, депутат міської ради Маріуполя в ефірі телемарафону «Громадського телебачення Донеччини». За його словами, мешканців, які підтримують «ДНР» чи «ЛНР», у місті немає. «Трагедія поставила крапку у питанні... сьогодні всім стало зрозуміло, що ми єдина країна, єдина нація», – сказав він.

О 13-й годині у Маріуполі відбувся мітингу в пам’ять про загиблих у місті. Люди тримали плакати з написом «Я Маріуполь», мали на собі прапори та хустини у синьо-жовтих кольорах. Дехто з присутніх витирав сльози.

«Коли це все закінчиться? Скільки люди будуть гинути? Коли це Путін припинить надсилати сюди війська?» – запитувала жінка на демонстрації.

Близько двохсот жителів Маріуполя вийшли на панахиду за загиблими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Голова угрупування «ДНР», яке в Україні визнали терористичним, Олександр Захарченко вранці у суботу заявляв про наступ на Маріуполь.

«Сьогодні почався наступ на Маріуполь. Це буде найкращим пам’ятником всім нашим загиблим», – сказав він під час покладання вінків до місця обстрілу автобусу під Волновахою, про що повідомило російське агентство «РИА Новости».

Однак, вже через кілька годин та ж агенція «РИА Новости» повідомила, що Захарченко не штурмував Маріуполь і навіть не збирався це робити. «До сьогоднішнього дня ми не вели активних дій поблизу Маріуполя. Ми сили бережемо. Але зараз, після того, як Київ вирішив звалити відповідальність за помилковий вогонь своїх «Градів» з Бердянського по житловому кварталу на нас, я віддав наказ давити на позиції українських військ, які розташовані на схід від Маріуполя», – сказав лідер «ДНР».

Президент України Петро Порошенко вирішив терміново повернутися в Україну зі Саудівської Аравії, куди він поїхав на поховання короля Абдалли, про що у своєму Twitter повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Петро Порошенко назвав обстріл Маріуполя «не просто терористичним актом, злочином проти людяності, підсудним Гаагському трибуналу». Він закликав міжнародну спільноту визнати угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

«Настає час називати по імені і їхніх покровителів. Будь-яка допомога бойовикам, постачання зброї, техніки і добре тренованої живої сили – хіба це не є підтримкою тероризму, наочною для всього світу?» – заявив Порошенко.

Тим часом, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає скликати засідання Ради безпеки ООН з питання порушення Росією міжнародного права після обстрілу бойовиками Маріуполя. Про це він сказав на засіданні оперативного штабу з ситуації в Маріуполі.

«Я сьогодні скликав зустріч послів «Великої сімки» та послів країн-членів Ради безпеки ООН. Ми звертаємося до наших західних країн і членів Радбезу ООН негайно скликати засідання Ради безпеки ООН», – сказав Яценюк.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав відповідальним за обстріл Маріуполя російського президента Володимира Путіна, назвавши атаку «черговим кривавим злочином проти людства», яке скоїла російська армія.

«Саме на Путіні лежить пряма відповідальність за смерть, кров та страждання українців. Ворог отримає гідну відповідь за свої криваві злочини!» – заявив секретар РНБО.

Засудив атаку на Маріуполь і посол США в Україні Джефрі Пайєтт. За його словами, опублікованими на сторінці у Twitter, цей обстріл є повним порушенням Мінських домовленостей.

«Сьогоднішній безладний обстріл частини Маріуполя проросійськими бойовиками, які здійснюють прямий наступ, є повним порушенням Мінських домовленостей», – написав посол США.

Прокоментувала атаку на Маріуполь і верховний представник ЄС із закордонної політики Федеріка Моґеріні. У своїй заяві вона сказала, що місто атакували з території, яка наразі є підконтрольною сепаратистам.

«Це сталося після серії атак на Донбасі за останні кілька днів, у супроводі оголошень про подальші наступи від сепаратистів, яких підтримує Росія, і які відкрито відмовляються дотримуватися припинення вогню», – написала Моґеріні.

Вона закликала Росію вплинути на лідерів сепаратистів та припинити надавати їм будь-яку військову, політичну чи фінансову допомогу.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан засудив атаку на Маріуполь, назвавши її «невибірковою та ганебною» у своїй письмовій заяві.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у суботу закликав Росію припинити підтримку сепаратистів на сході України і дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань.

«Протягом кількох місяців ми спостерігали присутність російських сил на сході України, а також постійне збільшення кількості російського військового озброєння – танків, артилерії, сучасних систем протиповітряної оборони», – наголосив Столтенберг. Він додав, що «російські війська на сході України підтримують ці наступальні операції».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG