Доступність посилання

ТОП новини

Маріуполь обстрілювала російська артилерія – СБУ


Наслідки обстрілу Маріуполя 24 січня 2015 року
Наслідки обстрілу Маріуполя 24 січня 2015 року

Обстріл Маріуполя було здійснено російською артилерійською батареєю під командуванням російського офіцера з позивним «Попіл». Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко.

«О 7:30 24 січня був перший наказ російського офіцера, який командував діяльністю артилерійського батальйону бойовиків. Обстріл здійснювався п’ять разів за прямою вказівкою російських офіцерів. До 14:20 коригували вогонь. О 14:20 чому припинили обстрілювати мирних маріупольців? Тому що надійшла інформація, що місія ОБСЄ виїхала в Новоазовський район, звідки чітко діяла російська артилерія», – заявив голова СБУ.

Голова СБУ Валентин Наливайченко
Голова СБУ Валентин Наливайченко

«Ми виокремили 3 ключові людини, які безпосередньо здійснювали координацію та керували злочинами батальйону 24 січня», – додав Наливайченко.

За його словами, обстріл здійснювався під керівництвом російського офіцера на прізвисько «Попіл», коригувальником вогню був Валерій Кірсанов (позивний «Гаішнік»).

«Саме він, до кінця минулого року, працюючи паралельно в ДАІ, коригував вогонь, вивчав об’єкти й наводив на мирні помешкання громадян, будинки, школи, дитячий садок російську артилерію.Він не тільки сам проживає в Маріуполі, але ще підтвердив, що там проживає його батько, мати. Так само проживає там матір громадянина Пономаренка – ще одного співучасника й одного з керівників артобстрілу, який переховується і перебуває в Донецьку. Вони наводили російську систему залпового вогню по мирних мешканцях Маріуполя й по своїм батькам», – зазначив голова СБУ.

Напередодні Наливайченко заявляв, що Служба безпеки України має «неспростовні докази» участі російських спецслужб в організації та виконанні теракту у Маріуполі.

Внаслідок обстрілу східних житлових кварталів Маріуполя вранці 24 січня загинули 30 людей, майже 100 були поранені. Обстріл, як визначила спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ вівся з території, підконтрольної угрупованню «ДНР». Прокуратура розслідує справу за фактом обстрілу за статтею «теракт».

На цю ж тему:

25.01.2015
Україна звернеться до «Гаазького трибуналу» щодо злочинів проти людяності на Донбасі

Таке рішення ухвалене за підсумками екстреного засідання РНБО 25 січня далі
24.01.2015
Обстріл Маріуполя вівся з позицій бойовиків – СММ ОБСЄ

а даними місії, обстріл міста вівся з установок «Град» і «Ураган» далі
24.01.2015
Росія несе повну відповідальність за жертви у Волновасі, Дебальцевому, Донецьку і Маріуполі – МЗС

Росія підтримує терористичну діяльність на Донбасі, а її військові воюють проти України – заява далі
XS
SM
MD
LG