Доступність посилання

ТОП новини

У Греції ультралівий популіст-переможець виборів складає присягу прем’єра


Алексіс Ципрас (п) складає присягу прем’єра перед президентом Каролосом Папульясом (л) у президентському палаці в Афінах, 26 січня 2015 року
Алексіс Ципрас (п) складає присягу прем’єра перед президентом Каролосом Папульясом (л) у президентському палаці в Афінах, 26 січня 2015 року

У Греції за результатами позачергових парламентських виборів сьогодні склав присягу прем’єр-міністра Алексіс Ципрас, лідер переможної «Коаліції радикальної лівиці» – партії, відомої також за скороченою назвою «Сіріза».

Раніше сьогодні ця ультралівацька популістська партія, яка здобула найбільше голосів, але потребувала союзника для створення уряду, домовилася про створення урядової коаліції з правими популістами з партії «Незалежні греки».

За результатами виборів, «Сіріза» здобуває понад 36 відсотків голосів і 149 місць із 300, «Незалежні греки» – майже 5 відсотків і 13 місць.

Ці такі різні партії об’єднує практично єдине: вороже ставлення до суворих економічних умов, на яких Греція отримує міжнародну фінансову допомогу для порятунку країни від дефолту обсягом у сотні мільярдів євро.

«Сіріза» виступає за відмову від цих умов і за нові переговори з міжнародними позикодавцями, Європейським союзом і Міжнародним валютним фондом, про нові домовленості щодо допомоги. Але Ципрас уже заявляв, що не піде на односторонні дії.

У ЄС у відповідь заявляють, що Греція мусить виконати свої чинні міжнародні зобов’язання. Надання Греції міжнародної допомоги було зупинене до створення нового уряду після оголошення про дострокові вибори, спричинені нездатністю попереднього парламенту обрати президента країни.

Крім того, партія «Сіріза» відома своєю прихильністю до режиму президента Володимира Путіна в Росії і заявляла, що всі санкції проти Росії необхідно негайно скасувати.

XS
SM
MD
LG