Доступність посилання

ТОП новини

У всьому світі мітингують на підтримку Надії Савченко (огляд соцмереж)


Плакат українського дизайнера Іллі Стронґовського для мітингу на підтримку Надії Савченко
Плакат українського дизайнера Іллі Стронґовського для мітингу на підтримку Надії Савченко

У щонайменше 30 країнах світу люди вийшли на акції з вимогами звільнити Савченко, Сенцова, Кольченка та інших в’язнів Кремля

26 січня відкрилася січнева сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій не була присутня українська льотчиця, депутат Верховної Ради і член ПАРЄ Надія Савченко, яку утримують у російському СІЗО. На знак протесту в усьому світі виходять на мітинги з вимогою звільнити українську льотчицю, пікетують посольства Росії у різних країнах і продовжують твітер-шторм із хештегом #FreeSavchenko, розпочатий ще 5 січня, на підтримку Надії Савченко.

Відповідно до Протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи, 26 січня Надія Савченко набула міжнародного дипломатичного імунітету, однак навіть це не змусило Росію звільнити її для виконання службових обов’язків. Це фактично створило прецедент в історії Ради Європи, коли одна з країн-членів, Росія, тримає в ув’язненні делегата іншої країни.

Українські громади з усього світу ще з суботи виходять на мітинги й протести проти утримання Надії Савченко в російському СІЗО, проте найбільше акцій відбуваються саме 26 січня.

На карті позначено 27 країн, проте ми підрахували, що вже у 30 країнах світу відбулися чи відбуваються мітинги та пікети посольств та консульств Російської Федерації з вимогою звільнити українську льотчицю. На підтримку Надії Савченко люди вийшли на мітинги у столицях Швейцарії, США (крім Вашингтона, акції відбулися також у Нью-Йорку, Сієтлі, Сан-Франциско, Сан-Дієго, кількох містах штатів Юта, Техас, Нью-Джерсі та Флорида), Канади (Торонто, Калгарі та Монреаль), Франції, Ізраїлю, ПАР, Великобританії, Ірландії, Австрії, Норвегії, Росії, Швеції, Німеччини (крім Берліна, також у Бонні), Польщі, Грузії, Вірменії, Японії, Греції, Австралії (Мельбурн), Італії (крім Риму, також у Барі, Мілані, Неаполі, Флоренції), Болгарії, Латвії, Словаччини, Угорщини, Португалії,Таїланду, а також у Новій Зеландії, китайському Шанхаї, індійському місті Банґалор та багатьох містах України.

Першою серед низки акцій на підтримку Савченко стала акція в Парижі.

«Цього разу нас не було багато, десь 100-150 учасників. Але ми спробували вийти за межі традиційної вуличної демократії, і роздали всім охочим приблизні зразки листів до депутатів Національної асамблеї Франції, які входять до складу делегації країни в ПАРЄ», – розповіла Радіо Свобода учасниця акції у Парижі українська журналістка Алла Лазарева. За її словами, підтримати українську льотчицю прийшла не тільки українська громада, а й французи, зокрема, акцію відвідали філософ та публіцист Філіпп де Лара, а також науковець і автор кількох книжок про Україну Анні Добантон.

Сьогодні ж учасники суботньої акції, як і планували, пікетували паризьке бюро Ради Європи.

Далі естафету перейняли активісти Сан-Франциско.

«На нашій акції були присутні всі співробітники Генконсульства в Сан-Франциско разом із генеральним консулом Сергієм Альошиним», — розповів Радіо Свобода учасник акції в американському Сан-Франциско Микита Сафроненко. Він зазначив, що сьогодні ще планується ще одна акція під Консульством Росії.​

Досить активно долучилася до акції Італія. Тут за звільнення Надії Савченко мітингували аж у п’яти містах : у Римі, Флоренції, Барі, Мілані та Неаполі.

«У нашому мітингу взяло участь понад 150 людей, здебільшого, це були українці, але й італійців було багато», – зазначила одна з організаторів акції в Неаполі Уляна Кузик. Активістка каже, що в італійській пресі про Савченко мовчать, бо італійці мало висвітлюють події в Україні, саме тому українська громада намагається частіше нагадувати про це, організовуючи мітинги. «Українці багато пишуть в інтернеті про Савченко італійською, завдяки цьому вже багато місцевих знає її історію», – додала Уляна Кузик.

Це мітинг у Флоренції:

У Барі, як і в багатьох містах, мітингувати на підтримку не лише Надії Савченко, а й затриманих нібито за планування терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі кримчан Олега Сенцова, Олексія Чирнія, Геннадія Афанасьєва і Олександра Кольченка, які нині перебувають під вартою в Москві.

Вимагали звільнення Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка також у Калгарі (Канада):

У неділю, 25 січня, відбулася протестна акція у Дубліні. У столиці Ірландії близько 80 людей вийшли на підтримку Надії Савченко, проте обстріл Маріуполя дещо змінив гасла мітингу – учасники протестували також проти, як зазначили учасники, «Путінської інтервенції в Україну».

На акцію прийшли переважно українці, які мешкають в Ірландії, проте серед учасників були також ірландці, грузини, поляки та росіяни.

У неділю також мітингували у Нью-Йорку та Афінах:

Сьогодні у Варшаві біля Посольства Російської Федерації активісти зібралися з плакатами на підтримку Надії Савченко і зчинили неабиякий галас, чим не лише привернули увагу перехожих, а й досадили працівникам дипломатичної установи:

У Стокгольмі проти російської агресії та на підтримку Надії Савченко вийшли не лише українці, а й шведи, поляки, грузини та білоруси.

Українці Фінляндії записали відеозвернення до папи Римського Франциска, в якому просять звільнити Савченко

А це плакат із мітингу в Тель-Авіві:

Нечисленний мітинг пройшов у Тбілісі:

У Німечиині активісти прийшли з плакатами до Консульства Російської Федерації у Бонні, а в Берліні мітинг на підтримку Савченко організували навпроти Посольства Росії:

Активно долучаються до акції також працівники українських посольств (на фото – працівники посольств України в США та в Португалії).

Попри те, що адвокати Надії Савченко і вона сама закликали росіян брати участь в інтернет-версії акції, аби уникнути непорозумінь з поліцією, дехто таки вийшов підтримати українську льотчцю у Москві.

Також близько 30 активістів зібралися у Москві на Луб’янській площі з плакатами. Дуже скоро 11 осіб затримала поліція.

(Відео Грані.ру)

На акції у Софії не лише закликали до звільнення Надії Савченко, а й вимагали від Росії «забрати руки від України»:

У Відні під час мітингу також запалили лампадки за загиблими під час обстрілу Маріуполя:

Мітинг у Берні:

На момент публікації матеріалу в деяких країна тривали або через різницю в часових поясах ще не почалися акції та мітинги на підтримку української льотчиці, члена ПАРЄ Надії Савченко. Активно долучилися до пікетів і українці.

Ще 5 січня в мережі стартувала міжнародна інтернет-акція на підтримку заарештованої в Росії української льотчиці Надії Савченко, який триває досі. Активісти створюють і поширюють у мережах Twitter i Facebook фото- та відеоматеріали з інформацією про Надію Савченко різними мовами і поширюють її з хештегом #FreeSavchenko.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG