Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстровано законопроект про визнання організацій терористичними


У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект про визнання організацій терористичними.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що наразі українське законодавство не визначає порядок визнання організації терористичною.

Документ передбачає внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, визначивши, що справи про визнання організацій терористичними підсудні Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції і що постанови суду про визнання організації терористичною підлягають негайному виконанню.

«Також запропоновано доповнити Кодекс новою статтею 1837, що визначає особливості провадження у справах за зверненням органів прокуратури про визнання організації терористичною», – йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, законопроектом пропонується внесення змін до закону «Про Службу безпеки України» і запропоновано її доповнити новим пунктом, встановивши право СБУ в рамках проведення заходів із боротьби з тероризмом ініціювати перед органами прокуратури питання про подання позову до суду про визнання організації терористичною.

Також урядовим законопроектом передбачається, що у тому разі, якщо терористична діяльність організації призвела до виникнення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, така організація може бути визнана терористичною рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Раніше прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що уряд запропонував наділити Раду національної безпеки і оборони правом визнавати організації терористичними. Кабмін підготував відповідний урядовий законопроект.

Верховна Рада звернулася до Євросоюзу, ПАРЄ, Європейського парламенту, США, Канади, Австралії і Японії з проханням визнати угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. Крім того, уряд також звернувся до міжнародної спільноти з відповідним проханням. Це сталося після обстрілу автобуса поблизу Волновахи, внаслідок якого загинули 13 людей.

XS
SM
MD
LG