Доступність посилання

ТОП новини

Поліські селяни рвуть повістки чоловікам – незаконним видобувачам бурштину – міліція


В одному з сіл Зарічненського району на Рівненщині, жителі якого ведуть активний промисел незаконного видобутку бурштину, люди порвали повістки до військкомату, повідомили в понеділок Радіо Свобода у службі зв’язків із громадськістю управління МВС у Рівненській області.

За цим повідомленням, біля однієї із сільрад Зарічненського району зібралися жінки і люди старшого віку з вимогою видати їм повістки, які надійшли з військкомату. Люди висловлювали претензії до порядку проведення мобілізації. Під час зачитування прізвищ чоловіків, яким надійшли повістки, мітингувальники вихопили документи з рук та знищили їх. Разом із розірваними повістками сільському голові вручили звернення з двомастами підписів проти мобілізації.

«Їм вигідніше збагачуватися на державних надрах, аніж захищати країну» – так прокоментував подію, що сталася 20 січня, начальник УМВС України в Рівненській області Сергій Максимов. Йдеться про те, що чоловіче населення з навколишніх сіл масово займається нелегальним видобутком бурштину.

Правоохоронці вважають, що такі поліщуки «намагаються уникнути мобілізації, не полишаючи власного збагачення за рахунок державних надр».

Також у понеділок на в’їзді до трьох населених пунктів Шацького району Волині громадяни перешкоджали рухові автомобіля військкомату і вимагали в його працівників знищити повістки. Начальник управління МВС у Волинській області Петро Шпига побачив у цих діях «російський слід» і вважає, що люди були спеціально кимось підбурені.

Відомості за фактом хуліганства внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Водночас передбачається і адміністративна, і кримінальна відповідальність за ухилення від військового обов’язку. Зокрема, стаття 336 Кримінального кодексу (ухилення від призову за мобілізацією) передбачає можливе позбавлення волі строком від 2 до 5 років, нагадали в обласній міліції.

XS
SM
MD
LG