Доступність посилання

ТОП новини

У президента вистачає підстав запровадити воєнний стан – Сенченко


Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Президент має виконати закон «Про оборону України» і запровадити воєнний стан. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат попередніх скликань та колишній виконувач обов’язки заступника голови Адміністрації президента Андрій Сенченко.

За його словами, запровадити воєнний стан достатньо було б у Донецькій і Луганській областях.

«Воєнний стан – це не питання бажання політиків, чиновників. Треба виконувати закон. Є закон «Про оборону України», де в першій статті надається шість ознак агресії щодо України. При цьому статтею закріплено, якщо є хоч одна з ознак агресії, то в такому випадку вступає у чинність стаття четверта цього закону. У нас, безперечно, є п’ять і з шести ознак агресії. П’ять підстав, а досить однієї. Четверта стаття каже про те, що президент у випадку, якщо підтверджений факт агресії,вводить воєнний стан… Якщо є анексована частина території, перешкоди військовій, громадянській, авіаційній діяльності, бойові дії. Безперечно, є факт агресії», – зазначив Сенченко.

Також він пояснив, що ведення воєнного стану передбачає створення гуманітарного штабу, ставки верховного головнокомандувача, штабу зі стабілізації економіки.

У статті 1 закону «Про оборону України» вказано, що воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини.

Водночас стаття 4 цього ж закону передбачає, щоу разі збройної агресії проти України або загрози нападу на Україну президент приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

XS
SM
MD
LG