Доступність посилання

ТОП новини

Питання України на сесії ПАРЄ. Росія перейшла на риторику часів Холодної війни


Майже всі важливі українські поправки до резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні були підтримані

Страсбург – В Україні триває гуманітарна катастрофа, якій можна запобігти, тільки припинивши війну, й виконавши Мінські угоди. Такі міркування висловлювала більшість представників ПАРЄ на вівторковому обговоренні та голосуванні резолюції щодо української ситуації. Тим часом, виступи делегації Росії нагадували протистояння часів Холодної війни та найтиповіші зразки антизахідної пропаганди, поширюваної наразі кремлівськими політиками та ЗМІ.

Проект резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні протягом обговорень активно намагалися змінити представники Росії. Зокрема, вони робили спроби відхилити поправку України щодо незаконності так званих «гуманітарних конвоїв», спробували внести перебільшені статистичні дані щодо біженців із Донбасу в Росії чи викреслити положення про фінансування та участь російських збройних сил в конфлікті на сході України. Так само, Парламентська асамблея Ради Європи схвалила поправку до резолюції щодо України, в якій мовиться про необхідність звільнення народного депутата Надії Савченко.

Водночас, драматичну статистику гуманітарної ситуації в зоні конфлікту та величезну кількість біженців часто наводили протягом нинішніх обговорень у ПАРЄ.

Російська анексія Криму та конфлікт на Донбасі призвів до того, що більше ніж 300 тисяч осіб переміщені всередині країни і більше ніж 150 тисяч втекли до Росії. Ще десятки тисяч людей шукають захисту в інших європейських країнах.

Дітей послали воювати в Україну матері російських солдат

Тим часом, понад 2 мільйони осіб далі перебувають на територіях, контрольованих сепаратистами, де вони живуть у нелюдських умовах, повідомляв доповідач від Британії Джим Шерідан.

Він, як і представники різних держав Заходу, а також країн колишнього радянського табору, вказували на причину кривавих подій на сході України, а саме на російську агресію та постачання зброї й обладнання сепаратистам.

Ґрунтовні докази російської агресії демонструють також уряд України, країни ЄС, а також така поважна організація, як НАТО
Джим Шерідан

«Протягом наших подорожей (в Україну та Росію), представники неурядових організацій на місцях нам давали свідчення про участь Росії та підтримку сепаратистів. До того ж, це підтверджували й матері російських солдатів, які казали, що їхніх синів і доньок послали воювати в Україну», – зазначив представник Британії, додаючи, що «ґрунтовні докази російської агресії демонструють також уряд України, країни ЄС, а також така поважна організація, як НАТО».

«Ми мусимо зробити все можливе, щоб припинити цей абсолютно непотрібний та витратний конфлікт», – закликав Шерідан.

На тлі рішення моніторингового комітету ПАРЄ повернути деякі повноваження делегації Росії, обговорення ситуації на Донбасі проходили за активної участі російських представників.

Російська армія могла б вже бути у Львові – представниця Росії в ПАРЄ

Практично кожен виступ делегації Росії проходив у стилі нинішньої російської дезінформаційної кампанії та звинувачував Київ і Захід у всіх проблемах.

«У проекті резолюції пропонується не американським яструбам, а Росії утриматися від дестабілізації та військової підтримки сепаратистів. І жодного факту для підтвердження цього. Та якби наші війська воювали, то вони давно б вже були у Львові», – заявляла представниця Росії Світлана Горячева.

Олексій Пушков
Олексій Пушков

Тим часом, керівник делегації російського парламенту в ПАРЄ Олексій Пушков, наприклад, запевняє, що в Україні за період конфлікту на Донбасі не відбулося жодного теракту. Так само, він каже, що причиною подій на сході є «відповідь Києва на бажання людей провести федералізацію». «Уряд України направляє на Донбас все більше збройних підрозділів, щоб пригнобити тих, хто хоче більше повноважень і культурної автономії», – заявив Пушков.

Загалом, депутати ПАРЄ позитивно оцінили доповідь Джима Шерідана, яка стала основою резолюції щодо України. Депутати ПАРЄ також закликали сторони конфлікту вдатися до конкретних кроків для припинення бойових дій та їхніх драматичних наслідків для населення. Асамблея також закликала міжнародну спільноту та фінансові організації сприяти врегулюванню гуманітарної ситуації в Україні.


На цю ж тему:

26.01.2015
Надія стоятиме до кінця, це слово офіцера – сестра Савченко

Кияни вийшли на акцію підтримки нового делегата ПАРЄ Надії Савченко далі
26.01.2015
«Вибір у Кремля: або відпустити Савченко, або покинути Раду Європи» – адвокат

«Я з російським слідчим спілкувався і він каже: ну, помре Савченко, закриємо справу» – Чевгуз далі
26.01.2015
СБУ: частина техніки, з якої обстріляли Маріуполь, вже на території Росії

Для обстрілу використовували російські системи залпового вогню «Град», «Ураган» та міномети «Тюльпан» – Наливайченко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG