Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: треба створити постійну експозицію України в музеї «Аушвіц»


Петро Порошенко і його дружина Марина на заходах у музеї «Аушвіц-Біркенау», 27 січня 2015 року
Петро Порошенко і його дружина Марина на заходах у музеї «Аушвіц-Біркенау», 27 січня 2015 року

Президент Петро Порошенко закликав сьогодні повернутися до ідеї створити постійну експозицію України в музеї, створеному на місці нацистського табору смерті «Аушвіц-Біркенау» на території Польщі.

«Нам треба зібрати документи та речові реліквії, пов’язані з перебуванням мешканців українських земель у цьому таборі», – заявив він, перебуваючи на заходах із нагоди вшанування 70-ї річниці визволення концтабору «Аушвіц-Біркенау» в Освенцимі в Польщі.

Крім того, Порошенко нагадав і про роль українців і вихідців із України у визволенні табору. «У боях за визволення Освенцима та навколишніх населених пунктів поклали голови 231 радянський солдат, із яких кожен п’ятий – українець. Підрозділами командували полковник Василь Петренко, українець із Полтавщини, полковник Анатолій Ковалевський із Чернігівщини. Майор Анатолій Шапіро, український єврей із Полтавщини – саме солдати його батальйону першими пройшли під сумновідомою брамою з написом «Праця звільняє» (Arbeit macht frei). І першим танком, який розбив браму, керував українець Ігор Побірченко», – заявив президент.

Він віддав шану «і тим, хто трагічно загинув у таборі смерті «Аушвіц», і тим, хто поклав край жахливим злочинам проти людяності, які коїлися нацистами тут і повсюдно в Європі».

«Із шести мільйонів євреїв, які були знищені нацистами та їхніми союзниками, чверть – євреї родом з України. Трагедія Бабиного яру і досі болить нам незагоєною раною. Із шести мільйонів мирних мешканців України, що стали жертвами Другої світової війни, знов-таки чверть склали євреї. А з урахуванням загиблих на фронті ми втратили близько 60% від довоєнного єврейського населення українських земель», – нагадав Порошенко.

«Мільйони українців у складі союзницьких армій, українського визвольного руху та радянських партизанських з’єднань зі зброєю в руках протистояли нацистській навалі, а відтак і Голокосту. Тисячі й тисячі українців на окупованих територіях, ризикуючи власним життям, рятували євреїв. Лише офіційне звання «Праведників народів світу» отримали близько двох з половиною тисяч українців, що становить одну десяту від загальної кількості тих, хто має таку честь», – додав президент.

Сьогодні в польському Освенцимі вшановували 70-у річницю визволення концтабору «Аушвіц». Разом із головою держави на вшанування приїхала колишня ув’язнена концтабору дев’яносторічна Анастасія Гулей та дев’яносторічний учасник боїв за визволення в’язнів концтабору «Аушвіц-Біркенау» Микола Карпенко, повідомила прес-служба президента.

Також на заходах присутні делегації з понад 40 країн, зокрема президенти Франції Франсуа Олланд, Німеччини Йоахім Ґаук, Литви Даля Ґрібаускайте, президенти Хорватії, Австрії, Словенії, Швейцарії, Мальти, а також король Бельгії Філіп І, великий герцог Люксембургу Анрі, король Нідерландів Віллем-Александер. Президент Росії, яка вважає себе спадкоємцем СРСР, Володимир Путін відмовився від участі в заході.

XS
SM
MD
LG