Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ знову позбавила делегацію Росії головних повноважень


Голова делегації Росії Олексій Пушков на нинішній сесії ПАРЄ у Страсбурзі, фото 27 січня 2015 року
Голова делегації Росії Олексій Пушков на нинішній сесії ПАРЄ у Страсбурзі, фото 27 січня 2015 року

Парламентська асамблея Ради Європи у середу знову позбавила делегацію Росії низки головних повноважень, цього разу до квітня, коли відбудеться наступна сесія. Йдеться в першу чергу про право голосу й участі в роботі керівних органів ПАРЄ.

Зміна цих санкцій буде можлива у квітні в тому разі, якщо Росія засвідчить істотний поступ до виконання вимог Асамблеї, мовиться в резолюції.

У відповідь голова російської делегації Олексій Пушков заявив, що його делегація залишає Парламентську асамблею Ради Європи і припиняє будь-які контакти з ПАРЄ до кінця цього року. Його заступник Леонід Слуцький додав, що російська делегація, найімовірніше, до кінця року зупинить своє членство в ПАРЄ.

Крім того, сказав Пушков, наприкінці року залежно від ситуації, яка складатиметься, буде вирішуватися питання про можливий вихід Росії зі складу самої Ради Європи – провідного міждержавного правозахисного об’єднання.

Уперше делегацію Росії позбавили прав у ПАРЄ у квітні минулого року до кінця того року через окупацію і спробу анексії Росією українського Криму. Тоді російська делегація теж залишила Асамблею. На початку цього року вона повернулася, але її повноваження відразу були оскаржені через подальшу агресію Росії проти України.

XS
SM
MD
LG