Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб не шукатиме відповідальних за аеропорт


Підрозділ безпілотної авіації «Армія SOS» веде повітряну розвідку в Донецькому аеропорту 15 січня 2015 року
Підрозділ безпілотної авіації «Армія SOS» веде повітряну розвідку в Донецькому аеропорту 15 січня 2015 року

У ЗСУ достатньо сил та засобів, щоб завдати остаточної поразки незаконним збройним формуванням – Муженко

Командування Збройних сил України не шукатиме винних за ситуацію з Донецьким аеропортом, але готує нагороди для тих, хто мужньо відстоював військові позиції під час останніх атак сепаратистів.

Віктор Муженко
Віктор Муженко

Військове керівництво не вважає необхідним шукати відповідальних за поразки. Як відповів Радіо Свобода голова Генштабу Віктор Муженко, на це немає особливих причин.

Ті, хто достатньо мужньо виконував свої обов’язки, будуть нагороджені
Віктор Муженко

«На сьогоднішній день ми не бачимо необхідності визначати відповідальних за якісь поразки. Ті завдання, які ставились перед підрозділами Збройних сил України, вони виконані. Що стосується нагородження для тих, хто брав активну участь, – ці питання також планово вирішуються. Я думаю, що ті, хто мужньо виконував свої обов’язки, будуть нагороджені», – наголосив генерал-полковник.

Голову Генштабу поки не змінюють

Віктор Муженко не став коментувати чутки та заяви про своє звільнення та призначення на посаду голови Генштабу свого нового першого заступника – генерал-полковника Геннадія Воробйова. Колишнього керівника Сухопутних сил України поновили на посаді 28 січня після зустрічі президента України із генералом Муженком.

«Питання заміни керівника Генерального штабу і призначення когось іншого на цю посаду лежить виключно в межах компетенції президента України. Я сподіваюсь, він прийме доцільне рішення», – заявив нинішній голова Генштабу.

Генерал-полковник Воробйов був звільнений з армії наприкінці жовтня минулого року згідно із законом про очищення влади. Його поновлення стало можливим після внесення кількох поправок до закону.

Ситуація на фронті важка, але сепаратисти не досягли успіхів

Голова Генштабу назвав ситуацію на фронті важкою, але наголосив, що її тримають під контролем. Він також зазначив, що наразі українська армія не веде бойових дій із підрозділами кадрової російської армії.

«На сьогоднішній день ми маємо тільки факти участі окремих військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації, громадян Російської Федерації у незаконних збройних підрозділах. Бойових дій із підрозділами регулярної російської армії ми не ведемо», – наголосив Муженко. За його словами, в ЗСУ достатньо сил та засобів, щоб завдати остаточної поразки незаконним збройним формуванням.

За офіційною інформацією, наразі незаконні збройні формування активізували бойові дії на кількох напрямках, зокрема намагались оточити Дебальцеве. На думку військового експерта Костянтина Машовця, протягом останніх тижнів сепаратисти не досягли ані оперативних, ані тактичних успіхів на фронті. Він нагадав, що незаконні збройні підрозділи зазнали великих втрат на всіх напрямках атаки – і біля Дебальцева, і на півночі Луганської області, і в районі Донецького аеропорту.

Бойовики зіштовхнулись із підготовленою системною обороною українських військ, яку готували заздалегідь
Костянтин Машовець

«Завдання вони не виконали, відійшли на початкові чи проміжні позиції. У Донецькому аеропорту вони досягли лише того, що українські війська відійшли на 600 метрів від розбитого терміналу. Бойовики зіштовхнулись із підготовленою системною обороною українських військ, яку готували заздалегідь» – наголосив Машовець.

На думку експерта, невдачі командування, зокрема Іловайський котел, були пов’язані із військово-політичними факторами. «Командування не може завадити бойовикам збирати війська й атакувати українські позиції», – заявив Машовець.

Голова Генштабу має сидіти у в’язниці журналіст

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

Інакше вважає головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов. На його думку, саме генерал-полковник Муженко допустив можливість оточити українських військових у новому терміналі аеропорту під час перемир’я, а сама операція є копією оточення 32-го блокпосту на Луганщині у жовтні минулого року.

«Муженко взяв на себе командування усіма операціями в районі аеропорту, особисто віддавав накази, накази були безграмотними. Нічого не оформлялося у письмовому вигляді, не велись карти. Я вважаю, що місце генерал-полковника Муженка у в’язниці, і я готовий відповідати за ці слова», – заявив Бутусов.

У той же час журналіст вважає слушним повернення до Генштабу генерал-полковника Воробйова і вважає, що той, звісно, не є панацеєю від усіх проблем, але він хоча б працює за статутом. Саме цього потребує армія, наголосив Бутусов.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG