Доступність посилання

ТОП новини

Депутати пропонують визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів посадовців Росії


Група народних депутатів зареєструвала у чевтер у Верховній Раді проект заяви до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції цього суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів найвищими посадовими особами Росії, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

Тексту проекту заяви на сайті парламенту ще немає.

Україна ще не ратифікувала Римського статуту Міжнародного кримінального суду, але він передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву. Зокрема, Україна вже зробила таку заяву про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо підозрюваних злочинів, скоєних попередньою владою в період протистояння Майдану по всій країні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014-го.

Україна заявляє, що має достатньо доказів про участь російських військових і цілих частин у війні проти неї, що триває в частині Донбасу, і наголошує, що це було б не можливо без вказівки чи згоди російського керівництва. Росія заперечує причетність до конфлікту, визнаючи тільки наявність у його зоні «окремих добровольців» із цієї країни. У перебігу конфлікту загинуло понад 5 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG