Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: «Затягування війни в Україні – неприпустиме»


«За моєю спиною сотні озброєних людей» – Лукашенко про можливість Майдану і війни у Білорусі

Олександр Лукашенко про українське питання, умови миру, мінські перемовини та можливість Майдану і війни у Білорусі

Сім годин і сім хвилин тривала у четвер прес-конференція білоруського президента Олександра Лукашенка. Серед тем, які порушували під час неї, було і українське питання. Відповідаючи на запитання журналістів, білоруський лідер розповів про власне бачення причин української кризи та роль Білорусі в її врегулюванні, пояснив відсутність миру, а також дав зрозуміти, що ні Майдану, ні війни у його країні не буде, адже за його спиною «стоять сотні озброєних людей».

Протягом 7-годинної прес-конференції Олександр Лукашенко у своїх відповідях неодноразово торкався «рідної і братньої України».

​За словами президента Білорусі, однією з основних причин конфлікту і втрати Україною частини території була безглузда геополітична політика українського керівництва. При цьому Лукашенко зазначив, що українська трагедія «змушує замислитися про важливість миру».

Водночас білоруський очільник наголосив, що сам мирити нікого не збирається, якщо його про це не попросять («Ми ж не чужі»), адже Білорусь – молодший брат. «Ми маємо свою думку про цю кризу. Ми не збираємося напрошуватися і піаритися на цьому. Такий піар небезпечний», – зауважив Лукашенко.

Найголовніше, щоб ця зараза (війна – ред.) до нас не прийшла. Через це я змушений втручатися у ці процеси

​Свою ж участь в організації перемовин у Мінську білоруський президент пояснив так: «Найголовніше, щоб ця зараза (війна – ред.) до нас не прийшла. Через це я змушений втручатися у ці процеси. Коли я вчергове запитав, як ми можемо допомогти, і президент Росії, і найперше Петро Порошенко сказали: допоможіть зібрати людей і створити контактну групу. Ми зробили все, що вони хотіли. Ми не прагнули до цього миротворства, але нас просять і ми робимо».

​На запитання щодо мінського формату переговорів, Лукашенко зауважив: «У Мінську багато чого досягли, але шкода, що потім відійшли від цього». На його думку, відсутність миру в Україні – наслідок невиконання Мінських домовленостей. Окрім того білоруський президент не розуміє необхідності нових форматів у цих перемовинах.

Треба повернутися до мінських переговорів, уточнити лінію і відвести війська. Затягування війни неприпустиме. Втрачаємо час

​«З’явилася інформація про нові формати. Якщо хочуть почати з нуля – нехай. Навіщо в Астані новий формат? Мінські домовленості будуть перекреслені? Стільки зустрічей глав держав вже було. Нову контактну групу будуть створювати? А навіщо?.. Треба повернутися до мінських переговорів, уточнити лінію і відвести війська. Затягування війни неприпустиме. Втрачаємо час», – наголосив лідер Білорусі.

На думку Лукашенка досягнути миру в Україні можна буде тоді, коли розбіжноті будуть подолані, а глави держав-учасників конфлікту матимуть бажання «переступити через амбіції і домовитися».

«Гинуть діти. Треба визначити лінію, відвести війська, провести муніципальні вибори, домовитися, як розвиватимуться економічні зони. І через два роки багато чого можна відновити. Потрібно зупинити цю війну», – підсумував Олександр Лукашенко.

За словами білоруського очільника, «війна уже біля нашого порога». При цьому він зауважив, що Білорусь «не зможе тримати фронт», якщо не буде відповідної армії.

Нам потрібно мати свою гарну зброю, щоб майбутній агресор навіть не подумав воювати проти Білорусі. І через кілька місяців будемо мати

«Ми повинні мати відповідну армію. Ми вивчаємо всі конфлікти. Ми тричі перафарматовували нашу армію. Повинні бути видресирувані мобільні частини. Ми пристосовуємо армію до певного конфлікту. Ми повинні мати свою зброю, а поки у нас вона російська. Нам потрібно мати свою гарну зброю, щоб майбутній агресор навіть не подумав воювати проти Білорусі. І через кілька місяців будемо мати», – констатував Лукашенко, водночас зауваживши, що до війни не готується, а просто не хоче, щоб його «прокляли, що нічим воювати».

У мене достатньо сил, щоб запобігти братовбивчій бійні. Російського нашизму у нас не буде. Як ви уявляєте, що ми будемо воювати з росіянами? За моєю спиною сотні озброєних людей стоять

​Також лідер Білорусі наголосив, що Майдану в Білорусі «ніколи не буде»: «У мене достатньо сил, щоб запобігти братовбивчій бійні. Є відморозки і влада є, щоб їх нейтралізувати. Дамо гроші на квитки до гарячих точок. У нас цього не буде. Російського нашизму у нас не буде. Як ви уявляєте, що ми будемо воювати з росіянами? Я не уявляю, як російська людина прийде воювати в Білорусь, на свою рідну землю. Білорусь – це суверенна держава… За моєю спиною сотні озброєних людей стоять».

За матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG