Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вшанували пам’ять Героїв Крут і місцевих героїв


На Прикарпатті вшановують пам’ять Героїв Крут і місцевих героїв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Уроками пам’яті, читанням патріотичної поезії, малюванням портрета крутянця і смолоскиповою ходою відзначили в четвер на Прикарпатті 97-у річницю бою під Крутами.

На Вічевому майдані в центрі Івано-Франківська активісти молодіжних організацій створили панно-образ крутянця, тут же читали вірші про бій під Крутами і показали фаєр-шоу.

Як сказав Святослав Феденько зі станиці «Івано-Франківськ» Пласту, до розмальовування образу крутянця міг долучитися кожен, навмисно використовували тільки чорно-червоні кольори, згодом панно зберігатиметься або у пластовій домівці, або в центрі патріотичного виховання імені Степана Бандери.

Завершилося дійство смолоскиповою ходою від Вічевого майдану вулицями Незалежності і Степана Бандери до Меморіального скверу, де священики відслужили панахиду.

За словами голови обласної громадської організації «Патріот України», керівника громадянського корпусу полку «Азов» Сергія Сивачука, «цією ходою хотіли показати, що наш дух незламний, ми, українці, єдині, ми готові захищати свою землю».

Водночас в Івано-Франківську згадували і місцевих героїв. В обласній філармонії в четвер відбувся концерт, присвячений 100-літньому ювілеєві від дня народження полковника УПА, командира тактичного відтинку «Чорний ліс» Василя Андрусяка (псевдо «Різун»), який загинув у 1945 році від рук енкаведистів.

А на приміщенні народного дому «Княгинин» у четвер встановили анотаційну дошку Володимирові Малкошу – колишньому воякові Першої Української дивізії національної армії «Галичина», одному із засновників та багаторічному голові Івано-Франківської станиці Галицького братства колишніх дивізійників, політв’язневі, учаснику Норильського повстання.

Це вже 19-а анотаційна дошка визначним землякам у рамках ініційованої ВО «Свобода» міської програми «Івано-Франківськ – місто героїв».

За словами колишнього народного депутата Руслана Марцінківа, дід якого теж служив у дивізії «Галичина», символічно, що відкриття анотаційної дошки збіглося з річницею жертовного подвигу крутянців і в час військових дій. «Саме такі молоді хлопці, знаючи, що треба боротися з Москвою, треба боротися з Росією, воювали з радянським режимом», – сказав Марцінків.

XS
SM
MD
LG