Доступність посилання

ТОП новини

У Криму заарештували заступника голови Меджлісу, в його будинку триває обшук


У будинку заарештованого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза в Бахчисараї триває обшук. Родичам заарештованого і господарям будинку не говорять, що конкретно шукають, повідомляє кримський сайт Радіо Свобода «Крим. Реалії».

«До будинку під'їхали два білих мікроавтобуси, вийшли люди з автоматами, в масках, увійшли у двір. Собака стала гавкати і кидатися на них. Вони хотіли собаку пристрелити, але я вчасно вискочив на вулицю і відтягнув собаку від них», – розповів кореспонденту «Крим.Реаліі» зять Чийгоза Ільяс.

За його словами, силовики зайшли в будинок, зачитали ордер на обшук, всіх, крім подружжя Ахтема Чийгоза, змусили піти.

Кількадесят людей прийшли до будинку Ахтема Чийгоза, де триває обшук, Бахчисарай, 30 січня 2015 року
Кількадесят людей прийшли до будинку Ахтема Чийгоза, де триває обшук, Бахчисарай, 30 січня 2015 року

«Дружина Ахтема – Ельміра залишилася там одна. Вони (силовики - ред.) поводяться дуже агресивно. Вони з собою привезли своїх понятих. Що шукають, не говорять, але я думаю, що для початку все стандартно – зброя, наркотики, заборонена література. А там уже, в ході обшуку, напевно, будуть вилучати все, що їм захочеться», – зазначив Ільяс.

Як повідомляє кореспондент «Крим. Реалії» з місця подій, озброєні силовики, які оточили будинок Чийгоза зовні по периметру, не підпускають до житла нікого.

Обшук у будинку Ахтема Чийгоза розпочався 30 січня, близько 7:00 ранку за місцевим (ідентичним із московським) часом.

Слідчі заходи проводяться в рамках кримінальної справи за ч. 1 ст. 212 («організація масових заворушень») Кримінального кодексу Російської Федерації.

Ахтем Чийгоз був затриманий у четвер, 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоз затриманий «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях».

За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя обрав Чийгозу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 лютого 2015 року.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи затримання, заявив, що в Криму розпочалася нова хвиля репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.

XS
SM
MD
LG