Доступність посилання

ТОП новини

У США закликають Росію і бойовиків зупинити наступ, обіцяють посилити тиск


Джен Псакі
Джен Псакі

Влада США закликає Росію і проросійських сепаратистів негайно припинити наступальні військові операції на сході України і в повному обсязі виконати свої зобов’язання, відповідно до Мінських домовленостей, досягнутих у вересні, заявила речниця Держдепартаменту США Джен Псакі.

«Інакше міжнародний тиск на Росію і сепаратистів лише посилюватиметься», – додала вона.

За словами Псакі, Державний департамент США виступає із засудженням атак проросійських збройних сепаратистів на Дебальцеве (Донеччина).

«Дебальцеве розташоване приблизно за 13 кілометрів від лінії припинення вогню, межі, яку Росія й сепаратисти зобов’язалися дотримуватися під час підписання Мінської угоди. Не може бути помилки в тому, що це порушення угоди, і в тому, хто несе за це відповідальність. Голова так званої «ДНР» сказав 24 січня, цитую: «Протягом найближчих кількох днів ми оточимо Дебальцеве», – наголосила Псакі у Вашингтоні 29 січня.

За її словами, «не може бути помилки і в тому, що Росія причетна до ескалації насильства, що призводить до страждань і жертв серед тих людей, яких Росія обіцяла захищати».

«Росія озброює сепаратистів танками, бронетранспортерами, важкою артилерією й іншим військовим обладнанням, у той час як російські військові продовжують надавати тактичну підтримку операціям сепаратистів», – сказала речниця Держдепартаменту.

Сепаратисти на своїх сайтах стверджують, що в районі Дебальцева в оточенні опинилися до 10 тисяч українських військових, а автодорога Дебальцеве – Артемівськ «повністю прострілюється» їхніми силами.

За даними МВС у Донецькій області, Дебальцеве перебуває під контролем української влади, у розташованому поруч із ним на південний захід Вуглегірську тривають вуличні бої.

Дебальцеве є однією з кількох гарячих точок, де в січні активізувалося збройне протистояння між сепаратистами та урядовими військами.

XS
SM
MD
LG