Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс: «влада» Криму хоче змусити кримських татар залишити півострів


Алі Хамзін
Алі Хамзін

Арешт заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і обшук у його будинку у Криму – це спроба «влади» залякати корінний народ, заявив проектові Радіо Свобода «Крим. Реалії» керівник відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін, який перебуває біля обшукуваного будинку Чийгоза в Бахчисараї.

«Ця справа шита білими нитками. Саме звинувачення звучить абсурдно. Почнемо з того, що 26 лютого 2014 року в Криму була ще українська влада, а над будівлею Верховної Ради Криму майорів український прапор. Ми тоді жили за українськими законами. І тепер мені не зрозумілі претензії російської влади, враховуючи, що тоді її ще тут, у Криму, не було. Це просто абсурд», – заявив він.

Алі Хамзін впевнений, що на цьому репресії проти представників Меджлісу і кримських татар на півострові не закінчаться.

«Я думаю, що це тільки початок репресій щодо кримських татар. Спочатку вони почнуть арештовувати членів центрального Меджлісу, потім – місцевих представників, а далі – активістів і простих громадян. У цієї влади мета одна – змусити наш народ залишити півострів, залякати нас. Тому я закликаю не піддаватися на провокації, не боятися, і ні в якому разі не їхати з Криму», – сказав Хамзін.

30 січня зранку в будинку заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза в Бахчисараї силовики проводять обшук. Чийгоза затримали 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоз затриманий «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях». За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя заарештував Чийгоза до 19 лютого 2015 року.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи затримання, заявив, що в Криму розпочався новий виток репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.

XS
SM
MD
LG