Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає від Росії звільнити заступника голови Меджлісу


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Україна вимагає від Росії звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Вимагаємо від російської окупаційної влади негайно звільнити Ахтема Чийгоза, припинити переслідування кримських татар і вжити заходів для припинення системних порушень прав людини в Автономній Республіці Крим», – наголошують у МЗС.

«Цей ганебний випадок є продовженням злочинної політики РФ в окупованій Автономній Республіці Крим, спрямованої на дискредитацію всього українського та залякування активістів кримськотатарського народу, які чинять їй найбільш активний опір», – йдеться в повідомленні.

У відомстві висловили обурення арештом Ахтема Чийгоза, а також обшуком кримськотатарського телеканалу ATR, і закликали міжнародну спільноту «засудити акти переслідувань і терору проти кримськотатарського населення Криму».

Ахтема Чийгоза затримали 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоз затриманий «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях». За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли тривала акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя заарештував Чийгоза до 19 лютого 2015 року.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи затримання, заявив, що в Криму розпочався новий виток репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.

26 січня на єдиний кримськотатарський телеканал ATR в окупованому Сімферополі прибули силовики і провели обшук – за повідомленнями, з метою вилучити комп’ютерний сервер, на якому зберігаються відеоматеріали подій річної давнини, зокрема, мітингу 26 лютого.

XS
SM
MD
LG