Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: Тристороння група готова до практичних переговорів на підставі Мінських угод


Тристороння контактна група готова в суботу вирушити до Мінська в Білорусі, щоб провести нове коло консультацій і затвердити домовленості з тими, хто підписував Мінський протокол і Мінський меморандум 5 і 19 вересня минулого року, що мають на меті втілення мирного плану президента України Петра Порошенка, повідомили у п’ятницю ввечері в ОБСЄ.

При цьому, мовиться в повідомленні, напередодні переговорів у Мінську Тристороння група виходить із розуміння, що має бути досягнений конкретний результат.

Ідеться, зокрема, про обов’язкову для виконання домовленість про негайне припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії контакту, узгодженої Мінським меморандумом 19 вересня, наголосили в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Крім того, має бути досягнене безперешкодне постачання гуманітарної допомоги до потерпілих регіонів Донецької й Луганської областей, а також відчутний поступ у звільненні затриманих, мовиться в повідомленні.

Документ, який може бути підписаний у суботу, містить перелік конкретних кроків, щоб досягти цих цілей, і його текст був остаточно узгоджений на зустрічі Тристоронньої групи в четвер, повідомили в ОБСЄ.

У п’ятницю представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» прибули до Мінська без узгодження з учасниками Тристоронньої контактної групи, де заявили, що планована на цей день зустріч переноситься, бо, мовляв, на неї не прибули представники України. Тим часом у Києві повідомляли, що дата зустрічі ще остаточно не визначена – зокрема, тому, що Україна, як і ОБСЄ, наполягають на прибутті особисто ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», які у вересні минулого року підписували Мінські домовленості.

Спеціальний представник голови ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Гайді Тальявіні наголосила у п’ятницю, що її представники перебувають у Мінську ще від ранку в четвер, щоб підготувати зустріч групи з представниками окремих регіонів Донецької й Луганської областей, але їхні намагання зв’язатися з ними не мали успіху.

Сепаратисти заявляють, що не вважають себе зобов’язаними Мінськими домовленостями і вже підготували нові власні документи на заміну їх, зокрема, з визначенням лінії контакту сторін на нинішній час, із урахуванням територіальних здобутків бойовиків за час, коли українські війська вважали себе зобов’язаними перемир’ям і часто відступали, не відповідаючи на напади. Україна повторює, що визнає тільки самі Мінські домовленості, які, серед іншого, зафіксували лінію контакту станом на 19 вересня минулого року.

XS
SM
MD
LG